Kun ajatukset tuntuvat olevan solmussa, mieliala on maassa tai olo muuten kuormittunut, vievät askeleet kuin itsestään luontoon. Monella meistä onkin siellä oma mielipaikka, johon on helppo mennä ja olla. Mielipaikasta haetaan virkistystä, voimaa ja rauhaa. Siellä saa olla omissa oloissaan ja keskittyä vain ympärillä aukeavaan näkymään ja tunnelmaan.
Oma mielipaikkani on korkea kallioharjanne, josta on upeat näkymät yli saarten rikkomaan vesistöön. Siinä männyn juurella olen monet kerrat istunut ja imenyt maiseman voimaa itseeni. Lyhytkin oleskelu tekee jo tehtävänsä ja olo rentoutuu.

Kysyimme Suomen Luonnon lukijoilta, millaisiin mielipaikkoihin heidän kulkunsa käy. Saimme yli 300 vastausta, joista kerromme juuri ilmestyneessä vuoden ensimmäisessä numerossamme. Minun kaltaisia näköalan perässä kiipeilijöitäkin oli jokunen, mutta eniten mielipaikkamainintoja sai metsä. Se voi olla vastaajasta riippuen kuusimetsä, mäntymetsä, kaupunkimetsä, sienimetsä, marjametsä, mökkimetsä, lähimetsä tai oma metsä.

Tuula Sjöstedt
Nurmijärveltä kuvaili elävästi omaa mielimetsäänsä: ”Vehreässä sammalmetsässä on isoja, vanhoja puita, polveilevaa maastoa, lampareita, suonsilmiä ja kallioita. Sakeaa ja avaraa sopivassa suhteessa. Linnunlaulua, hirvien ja jänisten jälkiä, sieniä ja marjoja. Mieleni rauhoittuu, on helpompi ja kevyempi hengittää, rypyt otsalla tasoittuvat, jännitys niskassa laukeaa. Hymy levenee, silmätkin nauravat.”
Toiseksi eniten mielipaikkamainintoja sai meren- tai järvenranta ja kolmanneksi eniten kesämökki ympäristöineen.

Jotkut matkustavat kauaskin mielipaikkansa perässä ja kiipeävät mieluiten tunturille tai vaaran huipulle, jotkut taas ovat kuin kotonaan lakeudella. Moni löytää mielipaikkansa kuitenkin lähiluonnosta, yksittäisen kiven tai puun kainalosta.

Luonnossa oleillessa verenpaine laskee, sydämensyke tasaantuu ja mieliala kohenee. Ihmisen keho hakee kadonneen rytminsä takaisin luonnon metronomista. Ja mitä enemmän vapaa-ajasta tätä metronomia seurataan, sitä vahvempia myös elpymiskokemukset ovat. Paljon ulkoilevat saavat yhdestä ulkoilukerrasta voimakkaampia tyyneyden ja onnellisuuden tuntemuksia kuin vähemmän ulkoilevat.
Ihanaa talvista viikonloppua! Muistathan nauttia luonnon voimasta!

luonto & hyvinvointiluonto korjaamielipaikkamielipaikkakysely

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.