Venäjä osaa yllättää ja usein myös positiivisesti. Venäjän hallitus perusti yli 80 000 hehtaarin laajuisen Hiipinän kansallispuiston helmikuun alussa. Puiston perustamista on yritetty yli 20 vuoden ajan ja välillä tilanne on näyttänyt toivottomalta.

Kuolan niemimaan keskiosissa sijaitsevan Hiipinän suojeluarvot ovat olleet laajalti tunnettuja. Alueen poikkeuksellisen ravinteikkaasta kallioperästä johtuen tunturilajisto on erityisen rikasta ja maisemat ovat Pohjois-Euroopan komeimpia. Hiipinän suurimpana uhkana ovat olleet alueen runsaista malmivaroista johtuen laajamittainen kaivosteollisuus ja hallitsemattoman retkeilyn seurauksena syntyneet metsäpalot.

Leiriläisiä Hiipinässä vuonna 2008. Kuva: Olli Turunen

Suomen luonnonsuojeluliitto on tukenut vuosien varrella alueella tehtyjä luontoselvityksiä ja paikallisten järjestöjen suojelutyötä. Luonnonsuojeluliitto järjesti Hiipinällä vuonna 2008 kansainvälisen luontoleirin, johon osallistui nuoria Suomesta, Norjasta ja Venäjältä. Nuoret tekivät alueella luontokartoituksia ja kampanjoivat kansallispuiston perustamisen puolesta, mikä huipentui leiriläisten yhteiseen mielenosoitukseen aluetta uhannutta kaasuputkea vastaan.

Venäjän poliisi pidätti leiriläiset koko yön kestäviä kuulusteluja varten ja määräsi lopuksi osallistujille sakot, koska ”heillä ei ollut mielenosoitukseen oikeuttavaa viisumia”. Myöhemmin tosin Venäjän oikeus totesi sakot aiheettomaksi ja mielenosoituksen lailliseksi.

Nuorten mielenosoitus vastusti kaasuputken rakentamista Hiipinän alueen läpi. Kuva: Olli Turunen

Venäjällä luonnonsuojelu on ollut vuosia alamaissa ja uusia suojelualueita ei olla juurikaan perustettu. Kuitenkin reilu pari vuotta sitten tapahtui muutos parempaan. Aivan lähialueillamme Venäjä on saanut viime kuukausina perustettua Hiipinän lisäksi myös Laatokan kansallispuiston ja Inkerinmaan luonnonpuiston. Näitä uusia suojelupäätöksiä voidaan pitää todella suurina suojeluvoittoina, koska näihin alueisiin kohdistui voimakkaita maankäyttöpaineita ja useat tahot olivat ankarasti vastustaneet suojelua.

Jatkossa Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla mukana tukemassa näiden uusien suojelualueiden hallinnon ja hoidon järjestämistä. Tämä tarjoaa hyvän tilaisuuden myös Luonnonsuojeluliiton piireille tehdä rajat ylittävää yhteistyötä, mikä parhaimmillaan tukee myös omia suojelutavoitteita Suomen puolella.

Teksti: Olli Turunen

luonnonsuojeluvenäjä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.