Suomen Luonnon maaliskuun numerossa (SL 3/2016) on iso artikkeli Hossan tulevasta kansallispuistosta. Julkaisemme tässä artikkelin vinkkiosuuden.

Metsähallituksen luontokeskus on ensimmäinen paikka, minne Hossaan saapuvan kannattaa mennä. Ison kartan ääressä voi suunnitella retkeilyä. Näyttelyihin tutustumalla saa samalla käsityksen, mitä kaikkea tulevalla kansallispuistolla on tarjottavanaan.

Hossa on selväpiirteistä jääkauden muovaamaa maisemaa. Vaikkapa järripeipon ja leppälinnun laulu sekä kuikan huuto luovat seudulle omanlaisensa äänimaailman. Hossaan voi tutustua helposti esimerkiksi Huosiharjun reiteillä, joista yksi alkaa Kyynärälammen lähellä olevalta pysäköintipaikalta luontokeskuksen tuntumassa.

Hossan opastuskeskus. Kuva Jyrki Mäkelä.

Opastuskeskus. Kuva Jyrki Mäkelä.

Metsäautoteitä pitkin on helppo liikkua. Jos haluaa etäämmälle lukuisten lampien ja järvien sekä jokien erottamiin harjumetsiin, polkuja riittää tallattaviksi ja latuja sivakoitaviksi yllin kyllin. Järvet ovat pääosin kapeita ja jokien kosket enimmäkseen rauhallisesti virtaavia. Hossa on mainio retkeilyalue yhden tai useamman päivän patikointiin, melontaan tai kalastukseen. Melojalle on tarjolla useita, kauniita vesistöreittejä. Kanoottivuokraus on helppoa. Reitit soveltuvat kanooteille, kajakeille ja veneille.

Majoitusta on monenlaista: tarjolla on varausmökkejä, autiotupia, laavuja ja vapaasti valittavia telttailupaikkoja (ei erillisiä telttailualueita) havumetsäkankailta ja järvenrantamaisemista. Reittejä on kuutisenkymmentä kilometriä.

Lounatkosken aluetta. Kuva Jyrki Mäkelä.

Lounatkosken aluetta. Kuva Jyrki Mäkelä.

Vuolain virtapaikka on Lounatkoski. Sen verran ärhäkästi koski kuohuu, että vesikulkuneuvolla se on syytä ohittaa maitse. Lounatkosken rannoilla pääsee näkemään vanhoja puurakennuksia kuten puromyllyn, uiton aikaisia rakenteita ja uittomiesten käyttämän kämpän.
Myös liikuntarajoitteiset on opastuskeskuksen lähellä huomioitu taukopaikkoja ja kalastuslaitureita rakennettaessa.

Opastuskeskuksessa on hinnaltaan ja laadultaan kilpailukykyinen lounaspalvelu.

Mäntykangasta Hossassa.

Hossan näkymä Keihäslammen–Nurmiselän seutuvilta. Kuva Heikki Ketola.

Suositeltavia reittejä
• Huosiharjun–Hakoharjun–Laukunharjun–Värikallion reitti.
•Julma-Ölkyn ”Ölkyn Ähkäsyn” vaellusreitti (5–6 tuntia). Hienot rotkojärvimaisemat. Kelpo pitkokset kosteikkojen yli, maisemalava.
• Päiväreittinä tai yhden–kahden yön reittinä melontaa Hossan alueella.
• Melontareitti Julmä-Ölkyn vesistöstä alavirtaan kohti Somerjärveä ja Hossaa. On hienoa meloa rotkojärvien kallioiden reunustaa. Somerjoen Lihapyörteen kohdalla kanootti voi matalan veden aikana hiukan kolista kiville.

Talviretkeilyyn liittyvää oleellista
• Tie Julma-Ölkylle ei ole pääsääntöisesti aurattu. Tämä vaikeuttaa kaukana sijaitsevan Julma-Ölkyn saavutettavuutta. Tie Hossan läpi on sen sijaan kunnossa myös talvella ja helpottaa talviretkeilyä koko alueella.
• Kokeile myös lumikenkäilyä ja pilkkimistä. Autiokämpät ja varaustuvat ovat hyvin huollettuja.

Teksti: Heikki Ketola ja Jyrki Mäkelä

Hossan retkeilyalueen kartta. Metsähallitus.

Metsähallituksen tuottama Hossan retkeilyalueen kartta.

Hossakansallispuistoretkeily

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.