Sinivuokkomaton kattamassa toukokuisessa kuusikossa voi nähdä erikoisen näköisiä sieniä. Ensi näkemältä ne ovat kuin ruskeita, hieman ryppyisiä hyytelöpalloja, jossa on musta tasanne ikään kuin kantena. Kun sellaisen ottaa käteensä, huomaa että se painaa yllättävän paljon. Sienessä on useita satoja grammoja hyytelöistä massaa. Kyseessä on hytymaljakas. Harvinainen sieni se vallan on ja Suomesta tunnetaan vain parikymmentä löytöpaikkaa.

Hytymaljakkaan kasvupaikat ovat reheviä, lehtomaisia kuusivaltaisia metsiä etelästä Kuusamoon saakka. Usein se kasvaa rinnepaikoilla. Tällaisessa paikassa niitä saattaa nähdä joinakin keväinä jopa satamäärin. Syötäväksi siitä ei ole, vaikka sitä kuuleman mukaan onkin myyty Kuopion torilla korvasienenä. Enemmänkin se on juotava sieni hyytelömäisen sisärakenteensa vuoksi. Kuivurissa se menettää painostaan nestettä niin, että täysin kuivassa näytteessä on vain 3 % tuoreen itiöemän painosta.

Sen ruotsalainen nimi, bombmurkla, pommisieni, viittaa sienen ulkonäköön. Voisi kuvitella, että pikkulapset olisivat ennen pommittaneet toisiaan hytymaljakkailla, jos jossakin niitä olisi mistä heitellä. Hytymaljakas aloittaa kehityksensä jo loppusyksyllä, mutta talvehtii lumen alla ja jatkaa kasvuaan keväällä. Hyytelöpallovaiheen jälkeen se leviää kiekkomaiseksi kunnes kesän kuivuus kuivattaa sen kokonaan.

hytymaljakaskevätsienetsienisienivinkitsienivinkki