Tiesitkö, että villivihanneksia- ja yrttejä voi poimia luonnosta myös talvella? Kallioimarretta, toiselta nimeltään mesijuurta, voi poimia vuoden ympäri. Sen makea juuri ollut lasten herkku vuosikymmenten ajan, mutta kallioimarretta voi soveltaan myös keittiössä monin tavoin.

Kallioimarre kasvaa koko maassa, mutta esiintymät harvenevat mentäessä pohjoista kohden. Kasvi esiintyy  runsaasti kallioilla ja kivillä.  Saniaisen näköinen kallioimarre kestää kylmyyttä ja kuivuutta. Sen lehdet pilkottavat vihreänä lumen alta pakkasellakin. Kesällä lehtien alapinnalla näkyy pyöreitä itiöpesäkkeitä. Lehdet ovat noin 20-40 senttiä pitkät. Kasvin erottaa muista saniaisista helposti kallioisen kasvupaikkansa ansiosta ja makealle tuoksuvan ja maistuvan maajuurensa ansiosta.

Kallioimarteesta käytetään sen juuret. Glykyrretiinihappo antaan juurille niiden makean ja lakritsisen maun. Kallioimarteen juurta voi uuttaa makeuttajaksi juomiin, puuroihin tai lisätä smoothieen. Sitä voi myös käyttää mausteena esimerkiksi erilaisissa pikkelsseissä. Kallioimarteen juurta voi säilöä etikkaan tai sen voi kuivata. Kuivattu juuri tuo makua myös ruuanlaittoon, kokeile rohkeasti! Erityisen hyvin se sopii juureksien ja sienten maustamiseksi.

Ennen kuivattua ja jauhettua juurta myytiin apteekkitarvikkeena ja vanha kansa käytti sitä esimerkiksi keuhkoputkentulehduksiin ja maksan toiminnan parantamiseksi.

Kallioimarteen poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kysy aina lupa poimimiseen maanomistajalta.

Reseptejä:

Sillä Sipuli -blogi: Kallioimarteella maustetut juurekset 
Dilliä ja piparjuurta -blogi: Kallioimarre-pannacotta 
Hyvä Terveys: Villiyrtti-mustikkapiiras

 

Kuva: Carl Axel Magnus Lindman / Wikimedia Commons

Kuva: Carl Axel Magnus Lindman / Wikimedia Commons

kallioimarreluonnon antimetvillivihannesvilliyrtti

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!