Teksti: Liisa Hulkko

Pihan asukit löytävät pesäpaikkoja lehti- ja oksakasoista, pensaikoista, rakennusten alta ja kiviröykkiöistä. Lisäksi niille voi tarjota keinopesiä.

Kun lehdet putoavat syksyn tullen, kannattaa muistaa pihan piikikästä asukasta. Siili tarvitsee talvihorroksen ajaksi turvallisen talvikodin. Siili viihtyy rakennusten alla jasekä lehti- ja risukasoissa. Sille voi rakentaa myös keinopesän: aseta maahan pohjaton laatikko, jossa on kulkuaukko ja riittävä ilmanvaihto. Pohjalle laitetaan kuivia lehtiä ja heinää. Talvipesä kannattaa sijoittaa kuivaan, rauhalliseen paikkaan, jonne sulavesi ei pääse valumaan. Siellä siili voi levätä turvassa kylmän talvikauden yli.

Syksyllä on hyvä siivota pihapiirin linnunpöntöt. Siivous kannattaa tehdä, kun lämpötila on nollassa tai hieman pakkasella, etteivät lintukirput ja muut loiset hypi silmille. Samalla voi ripustaa erilaisia pönttöjä odottamaan kevään asukkaita. Linnunpöntöistä on hyötyä talvella, jolloin linnut ja oravat voivat yöpyä niissä kylmää paossa.

Myös lepakot kärsivät kolopulasta. Niille voi rakentaa pönttöjä, joissa ne voivat levätä päiväaikaan. Pönttö voi tarjota kodin lepakkoperheille tai kesää viettäville poikamieslepakoille.

Onnekas voi saada pihapiiriinsä jopa liito-oravan. Jos mökkisi lähialueilta on hakattu liito-oravan asuttamia metsiä, saattaa liituri asettua sitä varten rakennettuun pönttöön.

Luontopiha ei pärjää ilman pölyttäjiä. Asuntopula vaivaa myös mehiläisiä ja kimalaisia, ja niillekin voi rakentaa keinopesiä. Korsipesän voi rakentaa täyttämällä maitopurkin koiranputkilla tai järviruo’olla. Koivupölkkypesässä on porattu pölkkyyn reikiä, joihin pörriäiset pääsevät. Yhdistelmäpöntöissä on sekä korsia että reikiä. Kimalaisille voi myös rakentaa maapesän täyttämällä saviruukun ilmavasti heinillä ja asettamalla sen alassuin maahan.

Pönttöjen ja keinopesien sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon asukkaiden tarpeet. Ne kaipaavat yleensä lämpöä, tuulen suojaa ja rauhaa.

Ohjeita erilaisten keinopesien rakentamiseen:

Linnunpöntöt: www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunponttojen_rakennusohjeet.shtml
Valmiita linnunpönttöjä: www.linnunpontto.com
Lepakonpöntöt: www.luomus.fi/elaintiede/selkarankaiset/tietoa/lepakot/pontto.htm
Siilin talvipesä: www.siilikiikarissa.fi/talvipesa.php 
Liito-oravan pöntöt: http://www.sll.fi/pohjanmaa/jalasjarvi/rakennusosasto/varpuspoll
Mehiläisten keinopesä: www.ymparisto.fi ->keinopesäohjeet