Puutarhakasvi kurtturuusu sietää suolaa ja sen siemenkodat, kiulukat, kelluvat. Näiden ominaisuuksien ansiosta se leviää nopeasti saaristossa ja uhkaa siellä alkuperäistä luontoa. Laajalle levinneet, tiheät piikkiset pensaat voivat myös estää rantojen käytön uimiseen ja retkeilyyn.

Kesäkuun 2019 alusta alkaen vieraslaji kurtturuusua ei saa enää tuoda maahan tai myydä. Myös lajin kasvustot pitää hävittää omasta puutarhasta tai mökkipihalta seuraavan kolmen vuoden aikana. Kurtturuusu on kuitenkin sitkeä ja siksi vaikea hävittää. Miten siitä pääsee eroon?

WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kunttu kertoo videolla vinkit, kuinka kurtturuusukasvuston voi hävittää. Kunttu on kartoittanut kurtturuusun leviämistä Saaristomeren kansallispuistossa useiden vuosien ajan. Karulta ulkosaaristovyöhykkeeltä on löytynyt jopa yli 300 esiintymää.

Saaristomerta tulee suojella vieraslajien kaltaisilta uhilta. Alueelta löytyy ainutlaatuista luontoa ja lukematon määrä saaria – se on retkimelojan paratiisi ja laaja erämainen alue Etelä-Suomen helmassa.

Lue Suomen Luonnon kesänumerosta 5/2019 melomisesta Saaristomerellä, työstä luonnon hyväksi ja Saaristomeren erityislaatuisesta luonnosta.

Video: Riikka Kaartinen
Kuva kurtturuusuista: Markus Sirkka

haitallinen vieraslajikurtturuusurosa rugosatorjuminenvieraslaji

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.