En tarvinnut erityisiä ennustajanlahjoja kun arvioin 15.6.2018 Linturetkellä-kirjoituksessa ”Haikara tulee, tulee kolmekin”:

”Kolmas haikara, jalohaikara, tulee myös, kun se on nopeasti saavuttanut vahvenevan jalansijan Virossa. Siellä se on pesinyt muutamia vuosia ja pesien määrä on kasvamassa. Kun tähän vielä lisätään haikaran syyskesäinen taipumus siirtyä pesimäalueitaan pohjoisemmaksi, Suomen lintuvesien lahdet tulevat tutummiksi ja jonakin vuonna todetaan se ensimmäinen pesintä. Ehkäpä jo tänä vuonna on jossakin kuoriutunut poikasia kaikessa hiljaisuudessa? Lintu voi valita kaksi varsin erilaista pesäpaikkaa, pesän ruovikossa tai puun harmaahaikaran tapaan, jonka kanssa se myös pesii yhteisissä yhdyskunnissa.”

Oli vain pieni ajoituskysymys, milloin tuo ensimmäinen pesintä todettaisiin, ja se todettiinkin tänä vuonna. Birdlife Suomi ilmoitti onnistuneesta pesinnästä nettisivuillaan alkuviikosta. Hienoa, että poikaset ovat jo lennossa. Uusi pesivä lintulaji Suomessa! Viron tapaan pesä oli harmaahaikarayhdyskunnassa.

Pesintä ei suinkaan jää ainoaksi. Edellä kerrotun Viron esimerkin perusteella on enemmän kuin hyvin todennäköistä, että muutaman vuoden sisään pesintöjen määrä lisääntyy ja jalohaikara vakiintuu pesimään harmaahaikarayhdyskuntien kanssa yksissä. Ensi havainnosta ensi pesintään kesti 50 vuotta, ja viime vuosien aikana jalohaikaraa on tavattu enenevässä määrin, erityisesti syksyisin. Sopivin paikka etsiä jalohaikaraa nyt onkin kiikaroida sitä lintulahtien lintutorneista.

Lintuun voi tutustua myös seuraavien kuvien avulla. Kuvissa jalohaikara lentää kalareissujaan Viron länsirannikon matalille merenlahdille tai on kalassa Matsalun lahden rantavesissä syksyisissä parvissa. Kuvat ovat sekä tältä vuodelta että kahden vuoden takaa.



haikaratjalohaikaralinturetkelläpesintä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.