Jos sieni-ihmisiltä kysytään heidän parasta ruokasientään, niin mustavahakas mainitaan usein. Totta on, mustavahakas on herkullinen, kolmen tähden ruokasieni. Sen voi paistaa pannulla sellaisenaan ja keittiöön leviää silloin makeahko, parfyymimainen aromi.

Kun vain löytäisi niitä, tuskaillaan! Ja jos niitä löytyykin, ne ovat toukkien läpisyömiä mustavahakas on tosiaan sienisääskien toukkien suosiossa ja vaikka se voi päältä päin näyttää hyvältä, niin halkaistessa karu totuus paljastuu: toukat ovat ehtineet ensin.

Mustavahakas suosii sammaleisia kuusikoita, joissa se kasvaa usein lakkia myöten sammaleessa. Saattaa sen toki löytää männiköstäkin. Useimmiten sen löytää pieninä ryhminä ja joskus se voi tuottaa isonkin sadon. Mustavahakas on loppusyksyn sieni, jos kylläkin sen satokausi voi alkaa jo elokuun puolella.

Kuivaus on paras säilöntämenetelmä ja kuivattuja mustavahakkaan paloja voi nauttia sipsien tapaan.

Mustavahakkaan voi sekoittaa isojuurekkaaseen, joka kasvaa lahopuulla, sen lakki on harmaampi ja säteittäissäikeinen. Lisäksi heltat ovat tiheässä ja tasatyviset mustavahakkaan pitkäjohteisiin ja harvassa oleviin helttoihin verrattuna. Ei isojuurekaskaan myrkyllinen ole; se on vain mauton. Mustavahakas on ehdottomasti opettelemisen arvoinen sieni, sienimaailman makuaatelia.

mustavahakassienivinkitsienivinkki

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!