Netissä kerätään nimiä adressiin, jossa vaaditaan vapaata oikeutta tappaa susia. Siinä vaaditaan myös entisen Rktl:n, nykyisen luonnonvarakeskuksen kaikkien susitutkijoiden erottamista.

Ellei vaatimuksiin “pikaisesti suostuta”,  adressissa uhataan “valtakunnallisen kansalaistottelemattomuuden – eli korpilain – astumista voimaan susialueilla”. Vakuudeksi kirjoittaja ilmoittaa edustavansa rehellisiä kansalaisia.

Adressia kerätään Metsästyskoiraharrastajat-yhdistyksen nimissä, ja monet maakuntalehdet ovat antaneet yhdistyksen näkemyksille tilaa. Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan tällaista yhdistystä ei ole olemassakaan. Adressi on imatralaisen saarnamiehen Marko Lindin, jota myös Ylen A-studio maanantaina haastatteli.

Suomen Riistakeskus ja sen paikallisorganisaatio riistanhoitoyhdistykset (RHY) ovat viranomaisia. Ainakin jotkut viranomaiset ovat levittäneet adressia, joka hipoo laillisuuden rajoja. Yksi näistä on Sotkamon RHY ja sen toiminnanjohtaja Jukka Kemppainen. Kaikkia metsästäjiä tämä ei ole miellyttänyt, vaan he ovat lähettäneet saamiaan sähköposteja toimittajalle.

Toiminnanjohtaja Kemppainen, levitätte nettiadressia “Ehdoton vaatimus ei enää yhtään metsästyskoiraa susille”.
En levitä. Sitä levittää Marko Lind Imatralta.

Hallussani on sähköposteja, joilla olette lähettäneet adressia kymmenille metsästysseurueille, useille kymmenille metsästysseuroille ja kymmenille yksityishenkilöille. Tämä osuutenne asiassa on siis selvitetty juttu.
Jaaha.

Kuinka viranomaistoimintaan sopii levittää adressia, joka on hyvin lähellä rikokseen kehottamista tai yllyttämistä?
Ei rikokseen kehottaminen sovi mitenkään.
Riistanhoitoyhdistys voi pyynnöstä välittää tällaisia adresseja, jos yleisö on sitä vailla. Monet metsästysseurat ovat minulta tätä pyytäneet. Samoin Marko Lind lähetti adressin ja pyysi levittämään sitä.

Joten päädymme takaisin alkuperäiseen kysymykseen. Kuinka hyvin viranomaisen toimintaan sopii levittää adressia, joka on varsin lähellä rikokseen kehottamista tai yllyttämistä?
Ei siitä mielestäni ole kysymys. On jokaisen omassa harkinnassa mitä allekirjoittaa.

Adressin laatija esiintyy Metsästyskoiraharrastajat-yhdistyksen nimissä. Tiedättekö onko yhdistys olemassa?
Sitä ei ole rekisteröity, mikä minun mielestäni tarkoittaa, ettei sitä ole olemassakaan.

Tämä ei häiritse RHY:N toiminnanjohtajaa?
Ei.

Adressin laatija tunnetaan myös rikollisesta menneisyydestään. Hänen viimeisin vankilatuomionsa tuli törkeästä petoksesta. Hän on itse kertonut julkisuudessa istuneensa sitä ennen Konnunsuon vankilassa yli kahden vuoden tuomiota. Tämäkään ei ilmeisesti häiritse RHY:n toiminnanjohtajaa yhteistyökumppanin valinnassa?
Tällaisesta en ole tiennyt mitään.

 

Riistakeskus ei hyväksy

Suomen Riistakeskuksella on selvä kanta, sopiiko adressien levittäminen viranomaiselle.

“Se ei ole ollenkaan soveliasta. Kuten toteat, me olemme viranomaisia”, vastaa Riistakeskusten julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen.

“Joku voi sanoa, että Suomi on vapaa maa, mutta ei tällainen viranomaistoimintaan kuulu. Meidän tehtävämme on edistää yhteiskunnan järjestystä, ei toisin päin”.

“Hieman myös ihmettelen mediaa, miksi se on antanut tällaiselle niin paljon julkisuutta”, Härkönen huomauttaa.

 

riistakeskussusi