Seurantapannat aiheuttivat kahdelle nuorelle karhulle pahoja hiertymiä loppukesästä. Erikoistutkija Ilpo Kojola Rktl:stä vastaa Suomen Luonnon kysymyksiin.

 

Erikoistutkija Ilpo Kojola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta, pantakarhut liittyivät Rktl:n tutkimuksiin. Mikä meni vikaan?

Kyyjärvellä kaadetun karhun pannan drop off -toiminto oli viallinen. Pannoissa on ajastettava mekanismi, jonka pitäisi pudottaa panta määrättynä hetkenä. Pannan oli tarkoitus pudota viime talvena talvipesään.

Kuhmossa kaadetun karhun kasvunopeus oli arvioitu väärin ja drop off -mekanismi oli ajastettu liian myöhäiseen ajankohtaan. Pantaan oli asennettu varatoimena puuvillan pala, jonka oli tarkoitus revetä mikäli panta jää karhulle pieneksi. Pala oli yksinkertaisesti liian paksu eikä antanut periksi.

Miksei virhettä huomattu aiemmin?

Tiesimme, ettei Kyyjärven karhun panta ollut tippunut ja että tällainen ongelma voi olemassa. Yritimme saada karhua kiinni ja pantaa pois, mutta panta ei enää lähettänyt paikannuksia ja eläimen löytäminen oli hankalaa. Riistakameran kuvista ei päällepäin näkynyt, että panta oli niin iso ongelma karhulle.

Kuhmon karhun tilanne paljastui, kun metsästäjät kaatoivat sen. Onko vastaavia ongelmia ollut aiemmin?

Pantaongelmat koskevat nuoria kasvavia karhuja. Nämä otettiin tutkimusohjelmaan vasta hiljattain, eikä tällaista ongelmia ole ennen ollut. Nuoret karhut ovat kiinnostava tutkimuskohde, sillä ne suuntaavat uusille alueille ja niiden uskotaan olevan tuttavallisempia ihmisiä kohtaan.

Miksi pannoitusta tehdään?

Pannoilla on seurattu karhujen liikkuvuutta ja elinpiiriä, jotka ovat tärkeitä tietoja karhukannan arvioinnissa. Lisäksi pannoilla on tutkittu karhujen suhtautumista ihmisiin ja ihmisasutuksiin – missä tilanteissa karhut tulevat ihmisasutustenlähelle ja miten karhu käyttäytyy, kun ihminen lähestyy sitä.

RKTL keskeytti pantojen asennuksen, kun vialliset pannat löytyivät. Aiotaanko pannoituksia jatkaa?

Ongelman ilmettyä päätimme varmuuden vuoksi poistaa pannat kaikilta nuorilta karhuilta, eikä pannoituksia ole suunnitteilla jatkaa. Tämän hankkeemme rahoitus on virallisesti loppunut jo 2012, eikä uusia pannoituksia ole sen jälkeen juuri tehty. Hankkeen aikana olemme keränneet paljon tietoa ja aineistoa, joka on käytävä huolella läpi.

Kuinka paljon pantakarhuja vielä on jäljellä?

Tällä hetkellä luonnossa on yhdeksän pantakarhua, joista yksi on nuori. Vuodesta 1998 lähtien pantoja on laitettu 135 karhulle, ja enimmillään maastossa on ollut 20–30 pantakarhua samanaikaisesti.

Kyyjärven nuori karhu ammuttiin 21.8. ja Kuhmon karhu 22.8.

karhuseurantapanta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.