Nyt on oikea aika aloittaa pölyttäjien keinopesien valmistus. Pesät laitetaan ulos vasta alkukeväästä, mutta alkutöiden jälkeen puun on hyvä antaa kuivua talven yli ennen viimeistelyä ja asennusta.

Erakkomehiläiset ja -ampiaiset ovat törmänneet asunto-ongelman niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Pölyttäjille tutut pesäpaikat, kuten lahonneet puut, siivotaan pois ja pesimiseen sopivat hirsirakennukset alkavat käydä harvinaisemmiksi. Pesäongelmaa voi helpottaa asentamalla ulkotiloihin helppovalmisteisia ja helppohoitoisia keinopesiä.

Kunhan pölyttäjät löytävät pesälle, niiden läsnäolosta on hyötyä myös puutarhalle. Tutkimusten mukaan jo muutama keinopesä puutarhan läheisyydessä parantaa satoa ja antaa lisäpotkua kukille. Tutkimusta on tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon asema sekä Kainuun ely-keskus.

Keinopesät on hyvä virittää paikoilleen viimeisten lumien aikaan maalis–huhtikuussa, kun erakkomehiläisen loppukesästä munitut poikaset kuoriutuvat ja alkavat etsiä omia pesiä. Erakkomehiläiset eivät ole aggressiivisia eivätkä puolusta pesäpaikkaansa, joten keinopesän voi ripustaa vaikka asuintalon seinään.

Talveksi keinopesän reiät on hyvä peittää esimerkiksi puulevyllä, tai koko asuntolan voi nostaa kylmävarastoon suojaan linnuilta.
Valmistusohjeet

Alkuvalmistelu

Tarvikkeet: melko tuore koivupölkky, noin 20 cm halkaisijaltaan, saha, puuliimaa, pensseli

1. Sahaa pöllistä noin 20 sentin pituisia pötköjä. Älä poista tuohta tai puunkuorta.

2. Petsaa pöllin sahatut päät reippaasti puuliimalla.

3. Anna kuivua talven yli.

Kuivumisen jälkeen

Tarvikkeet: pora, neljän, kuuden ja kahdeksan millimetrin poranteriä, kiinnityskoukkuja, nippusiteitä

1. Poraa pölkky täyteen noin kaksitoista senttiä syviä reikiä poran 4–8 mm terillä. Jätä reikien väliin pari senttiä väliä.

2. Kiinnitä tuohisivulle kiinnityskoukut ja nippusideviritelmä, josta keinopesän voi ripustaa esimerkiksi puun oksalle.

3. Asenna keinopesä puutarhan tai muun kasvillisuuden läheisyyteen noin puolentoista metrin korkeuteen niin, ettei sadeveden roiskeen kastele pesää. Viritä pölkky vaakatasoon aurinkoiselle paikalle, mieluiten reiät aamuaurinkoa kohti.

Pesän voi tehdä monella tyylillä. Lisää pesänteko-ohjeita Ympäristöhallinnon sivuilta.

mehiläinenpuutarhapölyttäjätrakennusohje

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €