Uutinen tuli ulkomailta, mutta se koskee hyvin kouriintuntuvasti Suomen luontoa: Pohjoiset alueet lämpenevät yli kaksi kertaa maapallon keskilämpötilaa nopeammin, ja elokuusta 2014 syyskuuhun 2015 Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa mittasi arktisella alueella satavuotisen mittaushistorian korkeimman keskilämpötilan. Ennätykset paukkuivat. Käyrät menivät katosta läpi. Koko maailman keskilämpötila kohosi vuonna 2015 ensi kertaa yli asteen esiteollista aikaa korkeammalle.

Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin äärimmäisen monimutkainen ilmiö, ja tutkijat asettelevat sanansa varovasti, kun puhuvat sen yhteydestä vaikkapa myyräsyklien katoamiseen. Moni luonnonystävien merkille panema ilmiö viittaa silti samaan suuntaan.

Luontokuvaaja Jorma Luhta voi jo oman elämänsä kokemuksella kertoa, että arktinen luonto on muuttunut. Nämä hänen kuvansa on julkaistu myös Suomen Luonnossa 1/2016, jossa Luhta kertoo Lapin muutoksesta 1970-luvulta tähän päivään.
 

Katso myös Juha Takasen upea lyhytdokumentti Tähtien alla, joka kertoo Luhdan työstä, luontokuvauksesta ja suomalaisesta luonnosta:

Tähtien alla – Jorma Luhta from Juha Takanen on Vimeo.

arktinen alueilmastonmuutosJorma Luhtalappi