Laumastaan eksynyt myskihärkä yllätti Metsähallituksen Luontopalvelujen ylitarkastaja Tuomo Ollilan Kilpisjärvellä Duolljehuhputin ja Guonjarvarrin välisessä kurussa eilen iltapäivällä. Norjan puolelta vaeltanut muhkea eläin osui Ollilan silmiin naalinpesien tarkastusretkellä.

”Katselin kiikarillla sinne luoteen suuntaan, kun se ilmestyi kuvaan. Löysin sen jo kilometrin päästä, ja heti oli selvää, että nyt on kyllä poroa tuhdimpi otus tulossa. Helppohan se on tuntea, mutta pitihän sitä vähän silmiä hieraista”, Ollila kertoo kohtaamisesta.

Ollila ei lähestynyt myskihärkää 500 metriä lähemmäksi, vaan tarkkailli sitä kauempaa kiikarilla. Ollilan mukaan eläin käyttäytyi rauhallisesti, vaeltaen hitaasti lounaaseen kohti Teemalovaaran länsipäätä. Tähän aikaan vuodesta Haltin reitillä ei ole kovinkaan paljon vaeltajia, mutta Ollila kehottaa Kilpisjärvellä retkeilijöitä olemaan tarkkaavaisia ja ilmoittamaan myskihärkähavainnoistaan heti viranomaisille. Havainnot voi ilmoittaa Enontekiön poliisilaitokselle tai Kilpisjärven raja-asemalle.

Myskihärkä ei uhkaa ihmistä kuin ollessaan hermostunut tai peloissaan. Jos kohtaat luonnossa myskihärän, älä juokse, vaan jähmety suolapatsaaksi, piilota mahdolliset eväät selkäsi taakse ja odota että eläin käyskentelee rauhassa ohitsesi. Jos härkä kiinnostuu eväistäsi, tilanne on tukala.

myskihärkä

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!