Milloin sinä olet viimeksi nähnyt hirven (Alces alces)? Hirvenmetsästys on parhaillaan käynnissä ja jahti ajaa nämä pitkäkoivet liikkeelle syksyisen kiima-ajan lisäksi. Hirviemon kantoaika on 8 kuukautta, joten vasat syntyvät noin kymmenkiloisina kesän kynnyksellä. Kiima-ajan jälkeen uros pudottaa sarvensa.

Hirvi on metsiemme suurikokoisin eläin ja täysikasvuinen uros eli sonni saattaa painaa jopa 700 kiloa. Tällaisiin mittoihin se kasvaa syömällä kasveja, joita aikuisen hirven suuhun häviää kesäisin 30–40 kiloa päivässä. Talvella eläin pärjää vähemmällä, noin 10 kilon satsilla esimerkiksi männyn neulasia ja puiden oksia sekä kuorta.

Hirvikantaa säädellään voimakkaasti metsästyksellä. Tänä vuonna hirven pyyntilupia myönnettiin koko maahan noin 54 600. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa joko yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan tavoiteltava hirven talvikanta on 68000–85000.

Luontaisesti hirvi elää noin 20-vuotiaaksi, mutta monen kohtaloksi voi koitua tieliikenne. Pimeä syksy onkin hirvikolareiden aikaa. Niitä sattuu eniten ennen ja jälkeen auringonlaskun, mutta hirvet ovat usein liikkeellä myös aamuhämärissä. Vuonna 2017 hirvionnettomuuksia sattui noin 1800.

Hirvi

Alces alces

Koko: Ruumiin pituus 200­–300 senttiä, häntä 10 senttiä, säkäkorkeus 170–230 senttiä, paino 200–700 kiloa.
Ulkomuoto: Selkä ruskeanmusta, kyljet vaaleammat. Kaulassa ihopoimu, joka muistuttaa partaa, pitkät pystyt korvat, lyhyt häntä, jalat alaosista vaaleat. Sonneilla sarvet, jotka putoavat vuosittain.
Lisääntyminen: Kiimakausi loka–marraskuussa. Naaras kantaa kahdeksan kuukautta ja synnyttää toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa yhdestä kahteen vasaa.
Ravinto: Kasvinsyöjä, muun muassa puiden lehdet, oksat, kuori sekä männyn neulaset.
Elinympäristö: Koko maassa metsäisillä seuduilla, kesällä etenkin rantavyöhykkeillä, talvella suojaisammilla alueilla.
Elinikä: 20 vuotta.
Metsästys: Suomen tärkein riistaeläin. Pyyntiaika syyskuun lopulta tammikuun loppuun.
Tiesitkö? Suomessa oli 1900-luvun alussa enää muutamia satoja hirviä. Kanta pelastettiin suojelutoimin.

hirvikannanhoidollinen metsästysmetsästysViikon laji

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.