Nyt luontoon: Näin selätät helteen eläinkunnan vinkeillä
Aurinko kipuaa pilvettömälle taivaalle ja paahtaa ilman yli 25 celsiusasteen. Suomessa se on helteelle määritelty raja. Viime kesänä erityisen helteisiä olivat kesä- ja heinäkuu. Kahden kuukauden aikana helleraja ylittyi Suomessa jopa 49 päivänä.
Eläimiä eivät määritelmät tai tilastot kiinnosta, mutta kuumuus tekee niidenkin olon tukalaksi. Helteet saavat monet eläimet vetäytymään varjoon ja lepäämään päivän kuumimpien tuntien ajan.
Viilennystä voi etsiä metsän siimeksestä. Puut viilentävät ilmaa monin tavoin: haihduttamalla vettä, varjostamalla sekä heijastamalla auringon valoa lehdistään takaisin avaruuteen.
Aina metsän suojakaan ei riitä. Viilennystä etsiessään karhu kuopii kuntan alta esiin kosteampaa maata, jota vasten se rojahtaa makaamaan. Ukkoetana taas kaivautuu kokonaan karikkeen tai kasvillisuuden lomaan suojellakseen limaista pintaansa.
Pieni pulahdus on varma keino olon helpottamiseen. Esimerkiksi hirvi vilvoittelee mielellään uimalla. Samalla se pääsee eroon paarmoista ja muista iholle pyrkivistä verenimijöistä. Hirvi on melkoisen hyvä uimari ja osaa jopa sukeltaa.
Entä jos kesä kuluu kaupungissa, eikä luonnon helmaan pääse viilentymään?
Katoilla pesivät lokit avaavat kuumuudessa nokkansa ja läähättävät lämpöä ulos kehostaan. Linnut voivat viilentää itseään myös levittämällä siipiään, jolloin lämpö pääsee haihtumaan kainaloiden alta.
Kaupungin kuumuus hidastaa vikkeläkinttuisen oravankin. Tupsukorvan saattaa löytää retkottamasta pitkin pituuttaan puistopuun oksalta, jossa puun lehvät suojaavat suoralta paahteelta.
Vinkki! Tärkeintä kuumalla säällä on nesteytys. Auta pihapiirisi eläimiä ja vie ulos vettä matalassa astiassa. Siitä iloitsevat monet eläimet mehiläisestä siiliin. Muistathan vaihtaa veden raikkaaseen tarpeeksi usein.