Kirjaudu
Tilaa lehti
Tilaa lehti
Kirjaudu

Neljä syytä miksi helleaalloissa on niin kuuma

Miksi viimeaikaisissa helleaalloissa on ollut niin kuuma? Mitkä tekijät siihen vaikuttavat? Tähän on oikeastaan neljä eri syytä, joita käyn tässä postauksessa läpi.

Miltä kesä 2022 näyttää pitkien ennusteiden valossa?

Kalenteri vaihtui kesäkuuksi, mikä tarkoittaa sitä että ilmastollisesti kesä alkoi. Millainen kesä on tulossa? Voiko sitä edes ennustaa? Katsotaan sitä tässä postauksessa tarkemmin.

Melomassa tulvivalla Porvoonjoella

Lumisen talven jälkeen myöhäiseksi venynyt sulamiskausi johti tavallista suurempiin kevättulviin. Ne houkuttelivat melomaan Porvoonjokea pitkin Orimattilasta Pukkilaan.

Maaliskuu on ollut kuin peilikuva helmikuusta - mutta ei enää pitkään

Maaliskuu on suosinut ulkoilijoita. Sateinen ja luminen helmikuu tuntuu enää vain kaukaiselta muistolta.

Odottaako kevättalvella jälleen napa-alueiden otsonikato?

Talven myrskyt antavat vielä odottaa itseään

Kuuluisa romaanin aloituslause “Oli synkkä ja myrskyinen yö” pitää sisällään viisauden. Myrskyiset yöt esiintyvät nimittäin usein synkkänä ja pimeänä vuodenaikana. Suomessa yö määritellään virallisesti myrskyiseksi, jos keskituuli puhaltaa vähintään 21 metriä sekunnissa jollakin merisääasemalla.

Talvi alkoi jo, mutta jatkuuko se kylmänä?

Alkanut pakkasjakso on harvinaista herkkua nykyilmastossa, mutta polaaripyörteen piikkiin sitä tuskin voi laittaa. Entä jatkuuko talvi kylmänä, mitä siitä kertovat pidemmän ajan ennusteet?

Lokakuu rikkoi sade-ennätyksiä

Lokakuussa kuukausisade-ennätykset rikkoutuivat monilla Lapin sääasemilla. Mistä ennätyssateet johtuivat ja oliko ilmastonmuutoksella vaikutusta asiaan?