Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Lintujen kevätmuutto ottaa viikonloppuna harppauksen, mutta vaaniiko takatalvi maaliskuussa?

Aiheuttaako ilmastonmuutos kovia pakkasia?

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Mutta sanontaa ei voi tulkita siten, että kaikki mahdolliset sään ääri-ilmiöt, kuten kovat pakkaset, lisääntyisivät.

Kylmän ilman kupla Pohjois-Euroopassa ei hellitä

Lokakuun alusta lähtien Pohjois-Euroopassa pysytellyt kylmän ilman "kupla" ei osoita laantumisen merkkejä. Ennusteajoissa on ollut jopa hyvinkin kylmiä ratkaisuja.

Lokakuu ei ole kuten muut kuukaudet

Lokakuu on erikoinen kuukausi. Se ei ole lämmennyt pitkällä aikavälillä kuten muut kuukaudet. Kulunut lokakuu oli siitä hyvä esimerkki.

Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin, suurelta osin ilmastonmuutoksen takia

Ilmastonmuutos kasvatti syyskuun lämpöennätystä Helsingissä 9-kertaiseksi.

Ukkosparadoksi: kesät lämpenevät mutta salamointi hiipuu

Miksi salamointi ei tunnu lisääntyvän vaikka kesät lämpenevät? Tutkijoilla ei ole tähän vielä selvää vastausta.

Rankkasateet voimistuvat ilmastonmuutoksen seurauksena

Heinäkuu oli mittaushistorian kuumin kuukausi, mutta ei Suomessa

Kuivuus kurittaa Etelä-Suomea

Suomen Top-5 helleaallot

Meteorologinen kesä alkaa muutaman päivän päästä ja kesän mukana saapuvat helteet. Mutta milloin olikaan Suomen nykyhistorian voimakkain helleaalto? Vastaus saattaa yllättää.

Sitkeä korkeapaine pitää vielä tämän viikon pintansa

Huhtikuu on kulunut toistaiseksi poikkeuksellisen kuivissa merkeissä ja monilla sääasemilla ei ole saatu vielä tippaakaan vettä (tai hiutalettakaan lunta).

Lauha lounaisvirtaus aloittaa lintujen kevätmuuton

Tällä viikolla pitkään jatkunut pakkasjakso päättyy Etelä-Suomessa, kun lounaasta saapuu lauhduttavia matalapaineita. Tuloksena lintujen kevätmuutto päässee vauhtiin.

Stratosfäärin polaaripyörre hajoaa äkkilämpenemisen seurauksena

Yksi ilmakehän dramaattisimmista luonnollisista ilmiöistä tapahtuu tällä viikolla yläilmakehässä. Arktinen polaaripyörre hajoaa.

Touko-joulukuun 2022 aikana Suomen merialueilla havaittiin vain kuusi myrskypäivää

Suomen talvi-ilmastoon kuuluu suuri luontainen vaihtelu

Joulukuu on alkanut tavanomaista viileämpänä ja luntakin on tullut. Monesti unohtuu se, miten vaihtelevaa Suomen talvi-ilmasto oikeastaan on.

Marraskuu toi lämpöennätyksen Kaisaniemeen

Marrakuun toisella viikolla erittäin lämmintä ilmaa virtasi Skandien vuoriston yli Etelä-Suomeen. Tuloksena oli marraskuun lämpöennätys Suomen pitkäikäisimmällä sääasemalla.

Euroopan ja Pohjois-Atlantin suursäätyypit

Monelle säätä seuraavalle Pohjois-Atlantin oskillaatio eli NAO on tuttu termi. NAO hallitsee Pohjois-Euroopan säätilojen vaihtelua, mutta ei suinkaan kerro koko totuutta.

Syyskuu oli heikkotuulinen

Kesä 2022 oli Euroopassa ennätyksellisen kuuma, mutta hyvin ennustettu

Euroopan kesä 2022 jäi jälleen kerran historiaan kuumista helleaalloistaan. Miten kuuma kesä oikein oli? Ja entä miten hyvin keväällä julkaistu kausiennuste onnistui kesän lämpötilojen ennustamisessa?

Arktinen alue on lämmennyt neljä kertaa niin nopeasti kuin maapallo keskimäärin

Uusi tutkimuksemme Arktisen alueen lämpenemisnopeudesta julkaistiin tänään. Lue alta lisää tutkimuksen tuloksista sekä siitä miten juttu sai alkunsa.

Neljä syytä miksi helleaalloissa on niin kuuma

Miksi viimeaikaisissa helleaalloissa on ollut niin kuuma? Mitkä tekijät siihen vaikuttavat? Tähän on oikeastaan neljä eri syytä, joita käyn tässä postauksessa läpi.

Miltä kesä 2022 näyttää pitkien ennusteiden valossa?

Kalenteri vaihtui kesäkuuksi, mikä tarkoittaa sitä että ilmastollisesti kesä alkoi. Millainen kesä on tulossa? Voiko sitä edes ennustaa? Katsotaan sitä tässä postauksessa tarkemmin.

Melomassa tulvivalla Porvoonjoella

Lumisen talven jälkeen myöhäiseksi venynyt sulamiskausi johti tavallista suurempiin kevättulviin. Ne houkuttelivat melomaan Porvoonjokea pitkin Orimattilasta Pukkilaan.

Maaliskuu on ollut kuin peilikuva helmikuusta - mutta ei enää pitkään

Maaliskuu on suosinut ulkoilijoita. Sateinen ja luminen helmikuu tuntuu enää vain kaukaiselta muistolta.

Odottaako kevättalvella jälleen napa-alueiden otsonikato?

Talven myrskyt antavat vielä odottaa itseään

Kuuluisa romaanin aloituslause “Oli synkkä ja myrskyinen yö” pitää sisällään viisauden. Myrskyiset yöt esiintyvät nimittäin usein synkkänä ja pimeänä vuodenaikana. Suomessa yö määritellään virallisesti myrskyiseksi, jos keskituuli puhaltaa vähintään 21 metriä sekunnissa jollakin merisääasemalla.

Talvi alkoi jo, mutta jatkuuko se kylmänä?

Alkanut pakkasjakso on harvinaista herkkua nykyilmastossa, mutta polaaripyörteen piikkiin sitä tuskin voi laittaa. Entä jatkuuko talvi kylmänä, mitä siitä kertovat pidemmän ajan ennusteet?

Lokakuu rikkoi sade-ennätyksiä

Lokakuussa kuukausisade-ennätykset rikkoutuivat monilla Lapin sääasemilla. Mistä ennätyssateet johtuivat ja oliko ilmastonmuutoksella vaikutusta asiaan?