Takana on hyvin lämmin kesäkausi, eikä syksykään ole vielä näyttänyt kylmiä puoliaan. Alustavien tietojen mukaan edellisen kuuden kuukauden ajanjakso on ollut Suomessa niin lämmin, ettei historiasta löydy yhtään niin lämmintä puolivuotisjaksoa.

Tiedot perustuvat koko Suomen kattavaan keskilämpötilaan, joka lasketaan Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämästä 10 km hila-aineistosta. Sen mukaan edellisen kuuden kuukauden keskilämpötila on ollut 12,5 astetta. Tämä on siis touko-lokakuun keskilämpötila, joskin lokakuun keskilämpötila on alustava arvio, sillä kuun viimeisen päivän tiedot eivät ole vielä kerinneet päivittyä aineistoon. Se ei kuitenkaan enää muuta kokonaiskuvaa.

Aiempi ennätyslämmin puolivuotinen oli touko-lokakuussa 2018, jolloin keskilämpötila oli 11,9 astetta. Kolmanneksi lämpimin puolivuotinen olisi huhti-syyskuu 2024, mutta jos otetaan huomioon vain sellaiset ajanjaksot jotka eivät mene toistensa kanssa päällekkäin, 3. lämpimin löytyy touko-lokakuulta 1937. Korkein kuuden kuukauden keskilämpötila esiintyy luonnollisesti kesäpuoliskolla, joko huhti-syyskuussa tai touko-lokakuussa.

Kesä eli kesä-elokuu oli Suomessa 1. lämpimin, tasoissa vuoden 1937 kanssa. Kun tähän lisätään vielä 6. lämpimin toukokuu, 2. lämpimin syyskuu, ja todennäköisesti noin 16. lämpimin lokakuu, ei ole ihme että kyseinen kuuden kuukauden ajanjakso on ollut ennätyslämmin.

Taulukko Suomen top-5 lämpimimmistä ajanjaksoista Suomessa

Kuva 1. Top-5 lämpimintä kuuden kuukauden ajanjaksoa Suomessa, koko Suomen keskilämpötilalla mitattuna.

Kuusi peräkkäistä lämmintä kuukautta

Touko-lokakuun kuukaudet olivat kaikki vähintään yhden asteen tavanomaista lämpimämpiä (kuva 2). Tällaista kuuden kuukauden sarjaa ei ole esiintynyt kuin kerran aiemmin, tammikuusta kesäkuuhun vuonna 1989. Silloinkin kaikki kuukaudet olivat yli asteen tavanomaista lämpimämpiä. Jos siis marraskuun poikkeama tavanomaisesta on yli +1 astetta, tehdään tässä suhteessa uusi ennätys, eli koskaan aiemmin Suomessa ei ole esiintynyt vähintään seitsemää yli asteen normaalia lämpimämpää kuukautta peräkkäin.

Kaikkein pisin tavanomaista lämpimämpien kuukausien (siis poikkeama > 0 astetta) putki on esiintynyt vuonna 2011. Silloin maaliskuusta joulukuuhun kaikki 10 kuukautta olivat tavanomaista lämpimämpiä, mutta poikkeamat olivat joinain kuukausina alle yhden asteen.

Kuva 2. Vuoden 2024 kuukausien keskilämpötilojen poikkeamat tavanomaisesta eli vuosien 1991-2020 keskiarvosta. Lokakuun tiedot ovat alustava arvio.

Ennätyslämmin syksy?

Kuten sanottua, syksy on alkanut hyvin lämpimänä. Syyskuu oli jo lähes ennätyslämmin, ja lokakuusta muodostuu noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Jos marraskuu jatkaa tavanomaista lämpimämpien kuukausien sarjaa, voi syksystä muodostua jopa ennätyksellisen lämmin. Tähän riittäisi noin 2,2 asteen poikkeama tavanomaisesta. Kaksi ennätyslämmintä vuodenaikaa peräkkäin olisi kyllä ennenkuulumatonta!

ilmastokeskilämpötilatkesäsyksy

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €