
Kovakuoriaisviestintää
Edellisen kirjoituksen yhteydessä käsiteltiin hyönteismaailman erikoisuuksia, kirkkain värein myrkyllisyydestään varoittavia tai vaarallisia lajeja matkivia otuksia. Myös ympäristöönsä sulautuvia lajeja pääsi esittelyyn. Julkaisua laatiessani tajusin, että hyönteisten maailmanlaajuisesti kaikista suurin lahko eli kovakuoriaiset jäivät kokonaan huomioimatta. Koska sekä aposematismia että mimikriaa hyödyntäviä lajeja on lahkossa runsaasti, päätin jättää niiden käsittelyn kokonaan uuteen kirjoitukseen.
Lue lisää...
Viestintä- ja puolustusstrategioita
Uusimmassa Suomen Luonnossa on biologi Piia Ahosen kirjoittama artikkeli eläinmaailmassa esiintyvistä selviytymisstrategioista. Sain ilokseni muutamia itse ottamiani kuvia artikkeliin ja ajattelin siksi itse lähestyä aihetta maanläheisemmin kertomalla kohtaamistani lajeista, jotka hyödyntävät kirkkaita varoitusvärejä tai yhdennäköisyyttä vaarallisten ja pahanmakuisten lajien kanssa.
Lue lisää...
Mustaa ja valkoista
Hyönteisvalokuvaus on osittain hyvin mustavalkoinen laji. Yksi yleisimmistä saamistani kysymyksistä ei yllättäen olekaan koskenut kuvissa näkyviä hyönteiskohteita vaan niiden taustavärejä. Tämänkertaisessa blogikirjoituksessa käymme läpi tekniikoita, joiden avulla on mahdollista saada eri värisiä taustoja kuviin. Samalla esitellään vinkkejä, miten järjestelmäkameralla saa pieniä kuvauskohteita suurennettua.
Lue lisää...
Lapin ruskan keskellä
Alunperin tarkoitus oli matkustaa pohjoiseen jo keväällä, mutta olosuhteiden vuoksi retki siirtyi syksyyn ja samalla tarjoutui tilaisuus ihastella Lapin tarunhohtoista ruska-aikaa. Ja mikä tärkeintä, etsiä pohjoisen hyönteisfaunan erikoisuuksia.
Lue lisää...
Pulleita toukkia
Olen joskus leikkisästi nimittänyt elokuuta toukkakuuksi. Silloin monien kotelona talvehtivien hyönteislajien toukat ovat kookkaimmillaan ja erityisesti perhosten toukkia näkee runsaasti, kun ne lähtevät liikkeelle ravintokasviltaan ja etsivät sopivaa talvehtimispaikkaa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi kolmetoista suurehkoa perhostoukkaa.
Lue lisää...
Päivityksiä Lounais-Suomesta ja vähän muualtakin
Heinäkuu on hyönteisille kiireellistä aikaa. Monet lajit ovat liikkeellä ja etsivät kilpaa ravintoa sekä pariutumiskumppaneita. Samaan aikaan täytyy yrittää vältellä saalistajia. Myös hyönteisharrastajalla on pitänyt kiirettä.
Lue lisää...
Ristiinan 120 tuntia
Sylkikuoriaiset olivat jo aikuistuneet ja lähteneet liikkeelle. Kesän virallista alkamista täytyi juhlistaa viikon lomalla. Suurin osa tästä ajasta tuli vietettyä Mikkelin lähellä Ristiinassa. Samalla tarjoutui hyvä tilaisuus havainnoida, mitä kaikkia lajeja muutaman päivän kuluessa ehtisi löytää.
Lue lisää...
Härkäkuu
Jos minun täytyisi nimetä jokin yksittäinen sijainti merkittävämmäksi kohteeksi missä olen ikinä ollut, se olisi helppoa. Valitsisin epäröimättä erään pienen hiekkakuoppa-aukion Hausjärven Hikiässä. Oliko sattumaa, että juuri tästä Salpausselän harjulla olevasta paikasta löytyi kenties hyönteisharrastukseni upein laji, jota voisin yhtä hyvin nimittää omaksi toteemieläimekseni?
Lue lisää...
Kevättä rinnassa
Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta… ja niin edelleen. Kaikki taitavat tuntea kesän lähestymisestä kertovan lorun. Etelä-Suomessa ollaan päästy jo västäräkkiin asti. Kevään etenemistä voi seurata myös hyönteisten avulla omassa pihapiirissä.
Lue lisää...
Seulonta haltuun - näin rakennat oman hyönteisseulan
Erityisesti syksyllä ja keväällä selkärangattomien etsiminen on tehokkainta käyttämällä hyönteisseulaa. Seula on helppo valmistaa myös itse jutun lopussa olevien kuvallisten ohjeiden avulla.
Lue lisää...
Mannerheimin aarre
Luonnontieteellisen keskusmuseon uumenissa on varastoituna menneiltä vuosisadoilta säilynyt tarujen sampo, joka jauhaa tänäkin päivänä rahan, viljan ja suolan sijasta entomologista tietoa.
Lue lisää...
Aikahyppy kahdensadan vuoden taakse
Suomessa syntyi 1797 henkilö, josta oli tuleva kansainvälisesti merkittävä hyönteistutkija. Tämän lisäksi hän oli paljon kaikkea muuta, kuten Viipurin hovioikeuden ensimmäinen presidentti ja tulevan Suomen tasavallan presidentin isoisä.
Lue lisää...
Yksin noin yhdeksän miljoonan hyönteisen keskellä
Helsingissä sijaitsevan Luonnontieteellisen museon uumeniin on tallennettu miljoonia hyönteisnäytteitä. Kun astuin ulko-ovista sisälle, en osannut aavistaa, että pian olisin ainoa ihminen niiden kaikkien keskellä.
Lue lisää...
Paluu Vänön saarelle
Edellisessä kirjoituksessa keskityttiin lähes yksinomaan Vänön hämähäkkeihin. Sen lisäksi saarella elää lukemattomia hyönteislajeja ja muita selkärangattomia. Kaikkien lajien ei edes tiedetty elävän Suomessa.
Lue lisää...
Ystäväsaaren kahdeksanjalkaiset ystävät
Saaristolaisidylliä huokuvalla Vänön saarella asuu ympärivuotisesti vain kaksitoista ihmistä, mutta selkärangattomia siellä riittää.
Lue lisää...
Haavelajeja Hangosta
Eli kuinka salaperäinen saarnilude pyydystetään ja kuinka se päästetään karkuun.
Lue lisää...