Maaliskuussa on eletty hajonneen polaaripyörteen jälkiseuraamuksia. Vaikka stratosfäärin polaaripyörre hajosi jo 16. helmikuuta, vasta 6. maaliskuuta tienoilla hajoamisen seurauksena hidastuneet yläilmakehän länsivirtaukset (eli ns. negatiivinen arktinen oskillaatio) saavuttivat maanpinnan läheisen kiertoliikkeen. Käytännössä tämä näkyi korkeapaineen syntymisenä Grönlannin tienoille, jonka seurauksena ilmavirtaukset kääntyivät Pohjois-Euroopassa pohjoisen kantille. Tällainen kylmä sääkuvio näkyi ennusteissa jo etukäteen helmikuun puolella, ja oli varsin hyvin odotettavissa. Pohjoisesta virtasi kylmää, jopa arktista ilmamassaa ja lämpötilat ovat olleet sen mukaisia. Viime viikon aikana lämpötila laskikin jossain päin Suomea jokaisena yönä -30 asteen alapuolelle, ja 6.3. aamuna Utsjoella mitattiin -35,0°C joka on talven toistaiseksi kylmin lämpötila.

Tilanteeseen on kuitenkin tällä viikolla tulossa käänne, kun etelästä pääsee virtaamaan selvästi lauhempaa ilmaa sateiden kera. Ensimmäinen lämpimän ilman sektori saapuu tiistaiaamuna, ja ennusteiden mukaan seuraava lauhan ilman kieleke voisi mahdollisesti saapua lauantaina, joskin ennusteissa on sen suhteen vielä vähän epävarmuuksia. Lämpötila noussee tiistaina ja keskiviikkona Keski-Suomea myöten plussan puolelle. Lauha ilma liittyy matalapaineiden lämpimään sektoriin, ja matalapaineiden mukana saapuu myös sateita. Sateet alkavat lumena, mutta muuttuvat varsinkin Etelä-Suomessa vedeksi tiistain aikana.

Kuva 1. Ennustettu suursäätila tiistaina 14.3.2023. Lounaasta virtaa Suomeen lauhaa ilmaa lämpimän rintaman perässä (nuoli). Kuvan lähde: MetOffice.

Lauhtumisen myötä viime päivinä jäissä ollut lintujen kevätmuutto pääsee vauhtiin. Vaikka kiurujen ja töyhtöhyyppien ensimmäiset tunnustelijat saapuivat jo helmikuun puolella, tällä viikolla niiden määrät tulevat kasvamaan selvästi varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Sisämaan järvenselille saapuu harmaalokkeja ja tien varren pälviltä voi havaita esimerkiksi pulmusia. Lunta on kuitenkin vielä aivan lounaisrannikkoa myöten kuten talvisesta satelliittikuvasta voi havaita. Tänä aamuna (13.3.2023) lumensyvyys oli Utössä 10 cm, Jomalassa 20 cm ja Hangossa 11 cm. Saapuvat muuttolinnut kerääntyvätkin tyypillisesti parviksi yksittäisille pälvipaikoille. 

Kuva 2. Satelliittikuva talvisesta Suomesta 13.3.2023. Lounaassa näkyy jo saapuvan lämpimän rintaman yläpilvet. Kuvan lähde: Ilmatieteen laitos

Lauhtuminen tarkoittaa myös sitä että esimerkiksi Helsingissä tai muualla etelä- ja lounaisrannikolla terminen kevät pääsee todennäköisesti alkamaan. Kostea ilma ja plussan puolella oleva kastepistelämpötila sulattaa tehokkaasti pehmeää pakkaslumipeitettä, ja sulamisvesi sekä vesisateet nostavat jokien vedenkorkeuksia Etelä-Suomessa. Keski- ja Pohjos-Suomessa jatkuvat kuitenkin vielä talvisäät. On vielä epävarmaa jatkuuko lauha ilmavirtaus ensi viikon puolelle. Mitään selkeää signaalia suuntaan tai toiseen ei tällä hetkellä näy ennusteissa. Lähestyvä kevät ja voimistuva auringonsäteily kuitenkin pitää huolen että lämpötila nousee päivisin plussan puolelle, ainakin Etelä-Suomessa. Kevätmuuttajien määrät siis todennäköisesti hiljalleen lisääntyvät päivä päivältä.

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.