Tavallisten kanervien keskellä kasvaa omituinen, tuuhea ja kukaton varpu. Onko se hormoneja saanut kanerva vai kanerva lainkaan?

Hormonit voivat kyllä olla poikkeavan kasvun aiheuttajia, mutta eivät ihmisen levittämät. Tällaisia tuuheita kanervatupsuja näkee silloin tällöin tavallisten kanervien joukossa aivan luonnon oloissa. Kyseessä voi olla kanervan yksilöllinen vaihtelu? siis monimuotoisuus, tai tauti.

Brittein saarilla, missä kanerva on suosittu puutarhakasvi, taimitarhoissa on tarjolla lukuisia tuuheita kanervan kääpiömuotoja. Niistä useimmat on löydetty luonnosta ja otettu sitten taimitarhalisäykseen. Ne ovat kuitenkin normaaliin tapaan kukkivia.

Kukattomuus viittaa siihen, että kyseessä olisi tauti. Kanervalla elää äkämäpunkki Aceria exigua, jonka professori Johan Liro kuvasi Suomesta 1940. Se synnyttää tuuheita haarakimppuja, mutta tavallisesti se elää vain yksittäisissä haaroissa ja lisäksi punkin kotioksat saavat voimakkaan punavärin. Se, että koko kasvi on tuulenpesämäisen tuuhea, viittaa kanervan solukoissa elävään bakteeriin, mykoplasmaan tai virukseen.

kanerva

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €