Kuvia yläilmoista
Dronen näennäisesti vapaalta tuntuva käyttö houkuttelee kokeilemaan mielikuvituksen rajoja. Luontokuvaajalle se merkitsee usein kameran viemistä mahdollisimman lähelle kohdetta, lintuja tai nisäkkäitä.
”Luonnonsuojelualueilla saa lennättää dronea pois lukien alueet, joilla liikkuminen on rajoitettu”, sanoo aluepäällikkö Mikael Nordström Metsähallituksesta. ”Tulkitsen tässä tapauksessa luonnonsuojelulain pykälää eläinten häiritsemisestä.”
Kuvauskoptereiden vaikutusta villieläimiin on tutkittu muun muassa luonnonvaraisilla karhuilla, joiden kehossa olevien antureiden tietoa on voitu radiokaulapannan välityksellä tallentaa. Lähestyvän dronen havaittiin aiheuttavan eläimelle kiihtyvää sydämen lyöntitiheyttä ja muita pelkoon liittyviä muutoksia elintoiminnoissa.
Drone-etiketti
- Kopterin on oltava koko ajan lennättäjän näköetäisyydellä.
- Lennättämisen maksimikorkeus on 120 metriä.
- Kotirauhaa ja yksityisyyttä on kunnioitettava.
- Ihmisjoukkojen ja massatapahtumien yläpuolella lennättäminen on kielletty.
- Alle viiden kiometrin päässä kiitoteistä ei saa lennättää ilman lupaa, ja kauempanakin maksimikorkeus on 50 metriä.
Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
31.12.2020 lähtien kaikkien droneja käyttävien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin pitää rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe.
Ennen dronen lennättämistä tutustu huolellisesti Traficom:in sivustoon Droneinfo.fi tai lataa puhelinsovellus Droneinfo. Näistä näet ajankohtaisimmat muutokset esimerkiksi lentokieltoalueisiin.
Petri Puromies
Kirjoittaja on kuvajournalisti ja lintuharrastaja Helsingistä.
EDIT: 27.1.2021 lisätty EU:n dronelennättämisen yhtenäistävää asetusta koskien tieto vaadittavasta rekisteröinnistä.
EDIT: 28.1.2021 muutettu lennätyskorkeus 150 metristä 120 metriin.