Sata askelta kestävään arkeen: viikko 2
Haluatko kantaa kortesi kekoon kestävien elämäntapojen jahdissa? Suomen Luonto jakaa kevään ja kesän aikana sata vinkkiä ympäristöystävälliseen elämään. Vinkkien avulla voit löytää tapoja matkustaa, syödä, kuluttaa ja pitää kotisi puhtaana niin, että kuormitus luonnolle on mahdollisimman pieni.
6. Imuroi jääkaapin ja pakastimen tausta
Pakastin ja jääkaappi kuuluvat kodinkoneisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä. Sähkönkulutuksen voi minimoida pitämällä viilennyslaitteiston puhtaana pölystä.
7. Ryhdy kansalaistieteilijäksi
Lajitieto auttaa ympäristön muutosten seurannassa, lajien suojelussa ja vieraslajien torjunnassa.
Voit kerätä tietoa esimerkiksi vieraslajeista vieraslajiportaaliin. Vai oletko sienituntija? Silloin voit ilmoittaa havainnot tuntemistasi sienilajeista sieniatlas-hankkeeseen.
Sieniatlas-tietoja kerätään Lajitietokeskuksen laji.fi -portaalissa, mikä vaatii rekisteröitymisen. Myös havainnot yleisistä ruokasienistä ovat tarpeen. Nyt kaivataan havaintoja esimerkiksi herukankäävästä. Se kasvaa vanhojen herukkapensaiden, yleensä punaherukan, tyvellä.
8. Lähetä sähköpostia kansanedustajaehdokkaallesi
Kerro sinulle tärkeistä luonto- ja ympäristöaiheista, ja muistuta ehdokasta, miten kiire ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on. Mitä hän lupaa tehdä ääntäsi vastaan?
9. Kompensoi hiilipäästösi tai edes osa niistä
Voit myös sijoittaa Suomen Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi-hankkeeseen. Se ennallistaa soita, mikä säilyttää niiden hiilinielut ja lisää hiilen sitoutumista ilmakehästä, parantaa samalla vesistön vedenlaatua sekä turvaa luonnon monimuotoisuutta. Soiden ennallistamisessa on siis lukuisia etuja.
Luonnonperintösäätiö ostaa vanhoja metsäalueita, turvaa samalla metsien hiilinielujen säilymisen sekä turvapaikan vanhoissa metsissä eläville uhanalaisille lajeille.
Verkosta löytyy myös lukuisia keinoja päästöjen kompensointiin. Luotettavilla päästönvähennyshankkeilla on Gold Standard -sertifiointi. Se takaa, että rahasi menevät oikeasti hankkeisiin, jotka vähentävät hiilipäästöjä. Päästöjen kompensointia tarjoavat muun muassa Ilmastoapu, Atmosfair ja Carbonfund.
10. Kehu ja kannusta muita
Muiden syyllistäminen tai vähättely ”liian pienistä” ympäristöteoista eivät edistä asiaa eikä kannusta eteenpäin. Jo yksikin kasvisruokapäivä viikossa tai tavallisen maidon vaihtaminen kasvipohjaiseen tai luomumaitoon auttaa. Kehu ja rohkaise muita! Jos on aihetta kritiikkiin, ole kannustava.