Mistä vesi on tullut? Veikka Tolkkinen 7 vuotta.

Neljä ja puoli miljardia vuotta sitten, kun maapallo oli nuori, aurinkokunnassa vaelteli valtava määrä monenlaisia kivestä ja jäästä muodostuneita möykkyjä. Maa veti noita kappaleita puoleensa painovoimallaan, ja niitä putoili tänne alinomaa.

Pudonneiden kappaleiden kivi sulautui osaksi maapallon kallioperää ja sisäosia. Jää suli ja kerääntyi meriin.

Aivan tarkkaan ei tiedetä, mistä nuo avaruuden jäiset kappaleet tulivat, ja milloin maapallo keräsi nykyisen vesimääränsä. Osa vedestä tuli tänne ehkä jo samalla, kun itse maapallo syntyi, osa ehkä vähän myöhemmin. Suurimman osan eliniästään Maa on joka tapauksessa ollut vetinen planeetta.

Nykyisin avaruudesta ei enää tule lisää vettä maapallolle. Sen sijaan sama vesi kiertää täällä meristä ilmaan, sieltä sateena maahan ja sitten jokia pitkin takaisin meriin.

Esimerkiksi se vesi, joka Suomessa menneenä märkänä talvena satoi, tuli pääosin valtameristä. Sadesäällä ikkunassa valuvia pisaroita katsellessa voi ajatella, että pari viikkoa aiemmin ne ehkä olivat aaltoja jossain Pohjois-Atlantilla, haihtuivat siellä ilmaan, kulkeutuivat tuulen mukana Suomeen ja täällä sitten tiivistyivät sadepisaroiksi ja putosivat maahan.

Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän vettä se pystyy kuljettamaan mukanaan. Siksi tulevaisuuden lämpimämmässä ilmastossa voimme saada entistä rankempia sateita.

Tiera Laitinen

 

Lähetä lasten kysymyksiä ilmastosta täältä >

lapsen kysymysvesi

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.