Vaikka siilit ovat taitavia pesänrakentajia, ne tarvitsevat kaupunkioloissa toisinaan hotellipalveluita. Näillä ohjeilla rakennat siilille kestävän ja turvallisen talvipesän. Kunnollinen siilimökki auttaa siiliä selviytymään talven yli.

Kun kaupunkipihat muuttuvat siistimmiksi, siilien on yhä vaikeampi löytää hyvää pesäpaikkaa. Lehti- ja risukasojen puuttuessa siilit muuttavat mieluusti ihmisen rakentamaan majaan. Siilipesän rakennustyylejä on useita, pesä voi olla monen näköinen eikä sen tarvitse olla kaunis. Alla olevilla ohjeilla saat valmistettua siilille sopivan, toimivan ja monivuotisen pesämökin.

Siilin tarvitsevat pesiä syksyisin, mutta siilimökin voi tehdä myös kevääksi.

Keväisin siilit etsivät poikimiseen sopivaa paikkaa ja voivat alkaa kasvattaa pentuettaan siilimökissä. Löydettyään sopivan pesäpaikan sama siili voi palata sinne talveksi horrostamaan. Syksyllä pesä kannattaa viedä ulos viimeistään syyskuun lopulla.

Pesänteossa on jokunen sudenkuoppa, jotka on tärkeä välttää. Ensinnäkin pesään ei saa rakentaa pohjaa. Siili käy talven aikana useaan kertaan virtsalla ja käyttää toisinaan käymälänä myös pesäänsä. Jos pesään on rakennettu pohja, siili voi pahimmassa tapauksessa jäätyä siihen kiinni. Avoimesta pohjasta virtsa valuu ulos eikä aiheuta ongelmia.

Siilinmajaan on tehtävä myös tuuletusreiät. Jos tuuletusaukkoja ei tehdä, koko maja voi olla talven loputtua homeessa ja koitua siilin kohtaloksi.

Lisäksi majan sisäänkäynnin yhteyteen kannattaa rakentaa jonkinlainen tunneli, ettei pesään pääse epämiellyttäviä yllätysvieraita kuten kettuja tai kissoja. Tunnelina voi toimia sopivan kokoinen putki, tai sen voi rakentaa kolmesta laudanpätkästä.

siilinpesa2

Siilinpesän ohjemitat / SLL

Rakennustusohjeet

Tarvikkeet: Vasara, nauloja, saha ja maalaamatonta lautaa (raakalauta tai vanha lauta parasta), kattohuopaa tai vedenpitävää puulevyä, sammalta, soraa, kuivaa heinää tai ekokuitua, lehtiä

Työvaiheet:

1. Rakenna laudoista vähintään 30–40 senttiä korkea kehikko, jonka sivujen pituus on noin 40–50 senttiä.

2. Sahaa kehikon alareunaan oviaukko, jonka sivut ovat noin 11–15 senttiä.

3. Tee kehikkoon tuuletusaukot. Aukot on hyvä tehdä kulmittain, ettei mökkiin tule voimakasta läpivetoa, mutta ilma pääsee vaihtumaan. Tuuletusaukot voi joko sahata lautakehikon yläreunaan tai porata kehikon yläosaan.

4. Valmista mökkiin tiivis katto joko vedenpitävästä puulevystä tai laudoista ja kattohuovasta. Älä vielä kiinnitä kattoa majaan. Siilimajaan kelpaa niin tasa- kuin harjakatto, kunhan se pitää vettä ja kestää lunta.

5. Tee oviaukon eteen tunneli joko laudanpätkistä tai sopivan kokoisesta putkesta.

6. Vie siilimajan kehikko suojaisalle, mieluiten sorapohjaiselle paikalle, jonne lumien sulamisvesi ei keväällä tulvi. Lumi saa sataa mökin päälle – se toimii hyvin lämpöeristeenä.

7. Vuoraa majan pohjalle yksi kerros sammalta ja toinen lehtiä. Täytä koko mökki kuivilla lehdillä. Pehmustetta voi laittaa runsaasti – jos sitä on liikaa, siili poistaa ylimääräisen.

8. Kiinnitä katto ja odota siilivieraan saapumista.

Mikäli tuntuu, etteivät omat rahkeet riitä pesänrakennukseen, valmiita pesiä voi myös tilata esimerkiksi Jussi Lindemanilta, jussi.lindeman@gmail.com.

Kuva: Markus Sirkka

Lisätietoa:

http://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2003/siili

pesärakennusohjerakennusohjeetsiilisiilille pesäsiilimökkisyysvinkittalvipesätalvipesä siilille

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.