Kesäkuun alussa merituuli puhaltaa Tammisaaren satamassa. Vaikka päiväksi on luvattu lämmintä, auringon ollessa pilvessä saa t-paidan ylle vetää pitkähihaisen. Nousemme Tammisaaresta m/s Salmetar-nimisen laivan kyytiin, joka vie meidät parin tunnin merimatkan päähän Jussarön saarelle Tammisaaren kansallispuistoon.

Alkumatkan laiva putputtaa aurinkoisessa säässä. Näemme merimetsojen ulosteiden autioittaman metsän, ja lentää laivan yli useampi haikarakin. Jonkin matkaa kuljettuamme merisumu laskeutuu edessä siitävän ulapan ylle ja peittää läheiset saaret alleen. Tunnelma on varsin maaginen, mutta olen tyytyväinen, että vasta paluumatkalla kuulen laivan kapteenin olevan vain sijaistamassa ja ajavan näillä vesillä ensimmäistä kertaa.

M/S Salmetar ja edessä häämöttävä merisumu.

Puolenpäivän maissa saavumme Jussaröön. Saari sijaitsee reilun parinkymmenen kilometrin päässä linnuntietä Tammisaaresta, aivan ulkomeren äärellä. Jussaröllä on varsin kiinnostava historia, sillä se on toiminut sotilassaarena, minkä lisäksi rautamalmiesiintymät ovat houkutelleet paikalle kaivosteollisuutta 1800-luvulta lähtien. Saarella pääsee ihailemaan koskematonta luontoa, nauttimaan saaristoidyllistä ja samalla ihmettelemään kaivosteollisuuden jälkiä.

Sumu pitää saarta vielä otteessaan, mutta avomeren puolella aurinko jo pilkistää siniseltä taivaalta. Syömme lounasta vierasvenesataman kahvilassa, joka on kesäkaudella auki päivittäin. Lounaan jälkeen suuntaamme kohti saaren kaakkoisreunalla sijaitsevaa ”Iron Beachia” eli tummalla kiviaineksella täytettyä rantaa. Matkalla saaren keskivaiheilla ohitamme 1950-luvulla rakennetut kaivostyöläisten asuin- ja huoltorakennukset sekä valtavan rikastamon, jonka pääskyt ovat lentoharjoitusten perusteella ottaneet haltuunsa. Saaren itäosassa ennen rannalle saapumista ohitamme vielä Vuoksenniska Oy:n autioituneen rautakaivoksen, jonka juurelta löytyvästä havainnekuvasta näkee, miltä meren alle rakennettu kaivosverkosto on näyttänyt.

Viimein saavumme Iron Beachille, jonka tumma hiekka on syntynyt kaivosteollisuuden louhintajätteestä. Hiekassa erottuvat sorkan jäljet – kauriit ovat löytäneet tiensä tännekin. Paikalla kasvaa myös harvinainen meriotakilokki (Salsola kali), joka on yksivuotinen, merenrannoilla kasvava ruohokasvi. Kasvi on kärsinyt laidunnuksen vähentymisestä ja rantojen umpeenkasvusta. Jussarö on yksi maamme harvoista paikoista, joissa meriotakilokki kasvaa.

Jatkamme Jussarön luonnon tutkimusta seuraamalla saarta kiertävää vajaan viiden kilometrin mittaista luontopolkua. Iron Beachilta kävelemme saaren itärantaa pitkin, jota reunustavat upeat sileäksi hioutuneet kalliot, kivirannat ja kristallinkirkas merivesi. Merisumu on viimein hälvennyt ja lämmittävä aurinko houkuttelisi uimaan.

Iron Beachin tummaa hiekkaa.

Saaren itärannan kalliorantaa.

Kivirantoja ja kirkasta vettä.

Rannalta palaamme takaisin rikastamolle, josta lähdemme metsän läpi kohti saaren länsirantaa. Luontopolku kulkee läpi koskemattoman hienon aarniometsän. Vanhassa metsässä kuljeskelusta nauttisi mielellään rauhassa, mutta alkukesän ärhäkät hyttysparvet seuraavat kannoillamme sitkeästi. Saaren luoteisosassa kuljemme ohi vanhan avolouhoksen, joka on peräisin 1800-luvulta. Vielä ennen saapumista takaisin satamaan luontopolku tulee vanhalle 1800-luvun alussa rakennetulle talolle, joka on peräisin saarella sijainneesta luotsikylästä.

Luontopolku kulkee vanhan metsän läpi.

Vanhan luotsikylän asutusta 1800-luvulta.

Saaren luonnosta ja kiinnostavasti historiasta pääsee nauttimaan päiväretkellä, jos ei omaa venettä löydy. Tänä kesänä yhteysalus kulkee ensimmäistä kertaa päivittäin Tammisaaresta Jussaröön. Saarella voi majoittua veneen lisäksi teltassa tai jossakin saaren majoituspaikoista.

Uudenkarhea sauna tarjoaa löylyt vierasvenesataman kävijöiden lisäksi muillekin retkeilijöille kuuden euron maksua vastaan. Saunasta on hienot maisemat, ja rohkeimmat pääsevät luiskaa pitkin kastautumaan merivedessä. Jussarö on luontonsa ja kiinnostavan historiansa ansiosta vierailemisen arvoinen kohde, jossa vielä saa kulkea suhteellisen rauhassa.

JussaröretkeilysaariretkiTammisaaren kansallispuisto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.