Putelon pirunportti johti tietäjät toiseen maailmaan
Rantasalmelta löytyy huikea kalliomuodostelma, Putelon pirunportti. Kolme suurta kiveä korkean kallion alapuolella muodostaa siltamaisen muodostelman. Lähellä sijaitsee Putelon torppa, joka on kuusi metriä leveä ja kahdeksan metriä pitkä lohkareluola. Sitä on käytetty sotapakolaisten suojapaikkana ja metsästäjien asemapaikkana. Katso video!
3.4.2014Teksti: Annakaisa Vänttinen
Rantasalmelta löytyy huikea kalliomuodostelma, Putelon pirunportti. Kolme suurta kiveä korkean kallion alapuolella muodostaa siltamaisen muodostelman. Lähellä sijaitsee Putelon torppa, joka on kuusi metriä leveä ja kahdeksan metriä pitkä lohkareluola. Sitä on käytetty sotapakolaisten suojapaikkana ja metsästäjien asemapaikkana.
Vaikka Pirunportti on hiekkatieltä vain pari sataa metriä, täytyi sitä hetki haeskella. Tietystä suunnasta katsottuna muodostelmaa ei huomaa, mutta sitkeä etsijä kyllä palkitaan. Kallion päälle kannattaa myös kiivetä maisemia ihailemaan.
Pirunportti on muodostunut noin 12 000 vuotta sitten, kun jäätikkö irrotti kalliosta lohkareen, kertoo geologi Aimo Kejonen videolla. Paikka oli silloin veden alla. Suur-Saimaan tulva aiheutti rapautumista, jolloin suuren kivilaatan alaosa lohkesi ja jätti yläosan lohkareet paikalleen.
Paikka on Suomen suurin lohkareportti, jota muinaiset tietäjät käyttivät seremonioissaan. Mytologian mukaan luonnon muovaamista porteista pääsi toiseen maailmaan.
Pirunportista ja Putelon torpasta videolla kertoo Aimo Kejonen. Videon on kuvannut Juha Taskinen.
Annakaisa Vänttinen
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille retkivinkkejä sekä arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Vähäluminen talvi luo mainiot puitteet polkujuoksulenkille Repoveden kansallispuistossa. Alueen korkeuserot ja vaihtelevat polut varmistavat, että kaiken tasoiset juoksijat löytävät mieleisensä. Repovedellä riittää mäkiä kivuttaviksi, mutta hengitystä voi tasata sykähdyttävän jylhissä maisemissa. Talviaikaan kansallispuistossa saa taivaltaa rauhassa, ja reittejä ja näkemistä riittää moneksi päiväksi.
Retkeily pienten lasten kanssa on antoisaa, mutta talvella myös haastavaa, muistaa kokemuksestaan Hanne Valtari. Nyt hän lähti konkariretkeilijä Susanna Ylisen kanssa metsään selvittääkseen onnistuneen perhetalviretken salaisuudet.