Muuttolintujemme laulut ovat kevään kuluessa olleet monella tavoin mielenkiinnon kohteina – uusin mobiilitekniikka mahdollistaa nopean äänityksen ja laulajan tunnistamisen äänikirjaston avulla. Äänitysten lisäksi kiehtovia lauluesityksiä voi kuitenkin myös taltioida videolle pelkkiä harrastajavälineitäkin käyttäen. Kevätlaulajat eivät tarvitse houkuttimia ja ilmeikkään videoklipinhän saa useinkin reviiriltä vaivihkaa käymäseltään (häiritty lintu ei laula).
Laulukausi huipentuu alkukesällä satakielen, kerttusten ja muiden yölaulajien tuloon. Oheisen linkin videolla esiintyvät kaikki eteläisen Suomen vakituiset Acrocephalus-kerttuset: roteva rastaskertunen, laulutaituri luhtakerttunen, piilotteleva rytikerttunen, yleisin ja eloisin ruokokerttunen sekä soinnukas matkijamestari viitakerttunen. Kaikki on kuvattu omassa tyypillisessä ympäristössään Espoossa, Turussa ja Lohjalla, pääosin kuluvan kesäkuun aikana (linkki: https://vimeo.com/836495968 ). Samassa Vimeokirjastossa ( https://vimeo.com/user191130791 ) on 11 muutakin keväistä sävelkimaraa lajiryhmittäin koostettuina. Kirjasto päivittyy kesän loppuun mennessä käsittämään n. 50 lajin lauluesitykset.
Vuosikymmenien takaiset uhkakuvat äänettömästä keväästä eivät onneksi ole täydesti toteutuneet: vielä ne laulavat ja puolustavat siten paitsi omaa reviiriä myös omaa lajiaan. Viime aikojen kehitys Euroopassa ja myös Suomessa on kuitenkin ollut huolestuttavaa: monien laululintujen populaatiot ovat suuresti vähentyneet ja aktiiviset suojelutoimet ovat jo usean lajin osalta tarpeen. Suojelun pitää tuntea kohteensa – ja lintuhan tunnetaan laulustaan
Valokuvaaja: Pertti Koukkari, Lohja Hyrsylä 7.-11.6. 2023