Circus cyaneus

Koko: Keskikokoinen suohaukka. Pituus 42–55 senttiä, siipien kärkiväli 98–118 senttiä.

Tuntomerkit: Liitelee matalalla siivet loivassa v-asennossa kuten ruskosuohaukka mutta on sirompi. Nuori sinisuohaukka on selkäpuolelta tummansuklaanruskea (vanha naaras on kirjavampi). Pyrstön tyvi eli yläperä erottuu selvästi valkeana. Vatsapuoli on vaalea ruskein pitkittäisjuovin. Naamassa on valkeat laikut. Vanha koiras sen sijaan on aivan eri näköinen, vaalean siniharmaa mustin siivenkärjin (kts. erillinen kortti).

Pesintä: Hakkuuaukoilla, rämeillä, kosteikoissa ja rehevillä järvillä. Pesä maassa. 4–6 munaa, joita naaras hautoo 29–31 päivää.

Levinneisyys: Soilla viihtyvä laji. Tavataan pesivänä lähes koko maassa, mutta yleisin Pohjanmaalla ja Perämeren pohjukassa, Keski-Suomessa sekä Pohjois-Karjalassa.

Ravinto: Pikkujyrsijät ja pienet laululinnut. Saalistaa pellon pintaa rauhallisesti risteillen tai ojanvarsia seuraten, piirre, joka erottaa suohaukat muista petolinnuista.

Muutto: Talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa, josta saapuu Suomeen keväällä maalis–toukokuussa. Syysmuutto elokuun alkupuolelta aina marraskuulle saakka.

Uhanalaisuus: Vaarantunut (VU), kanta taantunut. Pesimäkanta alle 2000 yksilöä.

 

Kuva: Jyrki Normaja / Vastavalo