Työkalut:

Saha, vasara, akkuporakone, mitta, kynä, suorakulma, puukko ja nauloja (sinkittyjä 50–75 millimetriä pitkiä) tai ruuveja.

Materiaalit:

Linnunpöntön voi tehdä 20–25 millimetrin vahvuisesta höyläämättömästä laudasta tai 21 mm paksuisesta vanerista. Isoissa pöntöissä voi käyttää vielä paksumpaa lautaa. Vanerista tulee kestävämpi pönttö, mutta sitä myydään yleensä levyinä, joita on kotikonstein vaikea käsitellä.

Katto kannattaa tehdä filmi- eli vesivanerista, koska se hylkii kosteutta. Vahvuudeksi riittää 9 mm. Seiniä ei saa tehdä filmivanerista, koska se ei päästä kosteutta ulos pöntöstä. Poikaset eivät saa myöskään otetta liukkaasta materiaalista.
Puulistat pöntön tukemiseksi puunrunkoa vasten, pikalukkovyö ripustamiseen ja suojapelti.

Yleistä huomioitavaa:

Tee linnunpöntöstä kestävä ja turvallinen, jotta se toisi linnuille ja ihmisille iloa mahdollisimman pitkään. Rakentamisessa huolellisuus on tärkeää. Pidä huoli, ettei pönttöön jää törröttäviä puun säleitä, joihin lintu voi loukata itsensä. Pöntössä ei saa myöskään olla rakoja tai halkeamia, joihin lintu voi jäädä kiinni.

Kuivassa pöntössä linnuilla on hyvä olla. Kun vettä ei pääse pönttöön sisälle, home ei pääse kasvamaan niin hyvin ja pöntön käyttöikä pitenee. Pönttö kestää pidempään, kun se kuivuu nopeammin sateiden jälkeen.

linnunpönttöjä

Suojapelti lentoaukon ympärillä suojaa pesää tikoilta.

Linnunpöntön rakentamisen vaiheet:

  1. Sahaa pöntön osat:
    • Sahaa rungon osat, katto ja takaseinän listat mittojen mukaan.
    • Katon on hyvä olla hieman vino etuseinän suuntaan, jotta vesi ei jää katolle seisomaan.
    • Jätä etuseinän ja katon väliin muutaman millimetrin ilmanvaihtorako.
    • Mitoita pohja niin, että sen voi kiinnittää seinien sisäpuolelle. Tämä estää vettä pääsemästä pöntön sisään ja lahottamasta pohjaa.
  2. Viistä takaseinää:
    • Viistä takaseinän yläosaa hieman, jotta vesi ei pääse lahottamaan seinää.
  3. Karhenna sisäpinta tarvittaessa:
    • Jos käytät vaneria rungon materiaalina, karhenna etuseinän sisäpuoli tai tee siihen viistettyjä uria.
    • Tämä on erityisen tärkeää peto- ja vesilintujen poikasille, jotka kiipeävät lentoaukolle.
    • Pikkulintujen pöntöissä karhennus ei ole välttämätön.
  4. Poraa tai sahaa lentoaukko:
    • Tee lentoaukko ohjeissa esitettyjen mittojen mukaan.
    • Aukon voi porata yläviistoon, jotta vettä ei pääse pönttöön Reiän voi porata myös suoraan, jos räystäs suojaa lentoaukkoa riittävästi.
    • Pyöristä lentoaukon sisäreunat huolellisesti puukolla, jotta lintu ei vahingoitu.
  5. Lisää suojapelti (valinnainen mutta suositeltava):
    • Kiinnitä lentoaukon ympärille suojapelti turvallisuuden parantamiseksi.
    • Pelti tulee kiinnittää tiiviisti etuseinään niin, ettei väliin jää rakoa.
    • Pellin aukon täytyy olla halkaisijaltaan pari millimetriä lentoaukkoa suurempi.
    • Varmista, ettei pellissä ole teräviä reunoja tai metallin riisteitä.
  6. Vaihtoehto suojapellille: Voit tehdä suojuksen myös filmivanerista. Poraa siihen lentoaukon kokoinen reikä ja kiinnitä se paikoilleen.
  7. Ilmanvaihtoreiät pohjaan:
    • Poraa pohjan jokaiseen kulmaan halkaisijaltaan 0,5–1 cm reiät ilmanvaihtoa varten.
  8. Kokoa pönttö:
    • Käytä nauloja tai ruuveja.
    • Liitoksesta tulee pitävä, kun naulat lyö eri suuntiin vinoon.
    • Upota ruuvien tai naulojen kannat seinien ja katon sisään, jotta lintu ei vahingoita itseään niihin.
  9. Laudat oikeinpäin:
    • Jos rakennat pöntön laudoista, asettele ne siten, että puun sydänpuoli on ulospäin.
    • Tämä estää seinien irvistelyn puun eläessä.
    • Sydänpuolen voi päätellä laudan päädyn vuosirenkaiden kaartumisesta sen ympärille.

Erilaisia avaamismenetelmiä:

1.Avattava etuseinä
Avattava etuseinä helpottaa pöntön puhdistamista. Ruuvaa etuseinä kiinni kahdella ruuvilla sivuseinien yläosasta. Ruuvit toimivat ikään kuin saranoina. Sivuseinän alaosan läpi ruuvattu lukitusruuvi pitää etuseinän kiinni.

2.Avattava katto
Sahaa filmivanerista tai laudasta reilusti pöntön sisälle sopiva pala. Kiinnitä pala ulkokattoon nauloilla tai ruuveilla. Kiinnitä ruuvit tai naulat pöntön sivuseinien yläosaan. Jätä kannat hieman ulos seinistä. Sovita katto paikoilleen ja varmista kiinnitys katon yli kulkevalla rautalangalla. Puno rautalanka ruuvien tai naulojen ympärille.

Älä tee pohjasta avautuvaa pönttöä, koska kiinnitys pettää jossain vaiheessa.

Kiinnitä pöntön takaseinään kaksi pystysuuntaista listaa. Ne tukevat pöntön puuta vasten ja suojaavat takaseinää puunrunkoa pitkin valuvalta vedeltä. Tee listoihin matalat kolot ripustusvyötä varten. (Ripustamisesta tarkemmin myöhemmin.)

Valmiin pöntön voi maalata myrkyttömällä, vesiohenteisella kuullotteella tai maalilla, jotta se maastoutuu paremmin ympäristöönsä.

Linnunpöntön ripustamiseen pikalukkovyö on kätevä, sillä sitä on helppo löystyttää puun kasvaessa. Kuva: Annakaisa Vänttnen

Ripustaminen:

Pönttö kannattaa ripustaa puuhun pikalukkovyöllä. Se on helppo avata ja puun kasvaessa sitä voi löysätä. Pikalukkovyö pujotetaan pöntön takaseinään kiinnitettyjen listojen takaa. Listoihin pitää tehdä matalat kolot, joista vyön voi ujuttaa. Näin pöntön takaseinään ei tule missään tilanteessa vääntöä. Varmista, että pönttö on tukevasti paikoillaan, jottei se esimerkiksi kolise kovalla tuulella. Älä naulaa pönttöä puuhun.

Sinkityllä rautalangalla ja uv-suojatulla narulla kiinnittämisessä on huonot puolensa. Rautalanka voi ruostua ja katketa, jolloin pönttö putoaa puusta. Uv-suojattu naru pitää solmia. Helposti avattava solmu voi aueta itsestään ja pönttö pudota. Tiukka solmu on puolestaan vaivalloinen avata.

Jos pöntön sijoittaa rakennuksen seinään, pöntön sivuseiniin ruuvataan silmukkaruuvit. Niiden läpi ruuvataan leveäkantaiset ruuvit rakennuksen seinään.

Pönttöjä voi ripustaa esimerkiksi puistoon, pihapiiriin tai metsiin. Lintujen lajikohtaiset mieltymykset vaihtelevat. Pöntön sijoittamiseen on hyvä pyytää lupa maanomistajalta, vaikkei ripustamista ole säädelty lailla.

Pönttöjä voi ripustaa mihin vuodenaikaan tahansa. Talvisin linnut hakevat pöntöistä suojaa.

Ripustuskorkeus riippuu lajista ja paikan turvallisuudesta. Jos alueella ei ole ilkivallan uhkaa, monet pöntöt voi ripustaa ilman tikapuita. Tämä helpottaa pöntön puhdistamista. (Lajikohtaisia vinkkejä ohjeiden jälkeen.)

Lentoaukon ilmansuunnalla ei ole suurta merkitystä, mutta varmista, ettei pönttöön porota kova keskipäivän paahde. Usein auringonnousun suunta eli itä on toimiva.
Varmista, että linnuilla on esteetön lentoreitti pöntölle. Tämä on erityisen tärkeää tervapääskyllä, telkällä ja koskeloilla.

Sijoita pönttö siten, että pöntöstä lähtevät poikaset eivät joudu suoraan ajotielle tai muuhun vaaralliseen paikkaan.

Pönttöjä kannattaa ripustaa paljon, jotta linnut voivat valita mieleisensä. Pönttöjä voi ripustaa melko lähelle toisiaan, vaikka linnut eivät yleensä viihdy aivan lajitoveriensa vieressä. Yhdyskuntalajit, kuten varpuset ja kottaraiset, viihtyvät sen sijaan hyvinkin lähellä toisiaan.

 

Huoltaminen:

Linnunpöntöt kannattaa puhdistaa vuosittain. Näin loiset eivät vaivaa talvella pöntöstä suojaa hakevia lintuja, eikä pönttö täyty vähitellen pesäaineksista. Sopiva ajankohta huoltamiselle on syksyllä, kun pesintäkausi on selkeästi päättynyt.
Pönttöön on hyvä laittaa lopuksi puupurua tai porauslastuja, jotta lintujen on mukava nukkua siellä talvella. Lastut tasapainottavat myös kosteutta.

Keväällä linnut useimmiten tyhjentävät pöntön ja kantavat mieleiset ainekset sisälle.

Käytä hanskoja puhdistaessasi pönttöjä. Lintujen loisista ei ole varsinaista haittaa ihmiselle, mutta lintukirput voivat purra. Pakkasilla väiveet, lintukirput ja muut kutinan aiheuttajat ovat kuolleet tai kohmeessa.

Tarkista pöntön kunto puhdistuksen yhteydessä, erityisesti katon, pohjan ja kiinnityksen. Löysää kiinnitysvyötä tarvittaessa puun kasvaessa.

Älä häiritse lintujen pesintää kesällä ja keväällä avaamalla pönttöä.

Lähteet: Yrittäjä Harri Tuomi Toinen luonto-yrityksestä ja BirdLife Suomi. Tuomi tekee linnunpönttöjä ammatikseen.