
Puutarhassa alkaa kausi kääntyä syksyyn. Moni kasvi antaa yhä satoa ruokapöytään jaettavaksi sekä säilöttäväksi talven varalle.
Pitkän kasvukauden kurpitsat, sellerit, maissit ja kaalit. Näiden taimet on esikasvatettu huhti-toukokuussa ja taimet istutettu touko-kesäkuussa. Syyskuussa on aika kerätä satoa! Hitaampien kaalien lisäksi on joukko nopeammin kasvavia kaaleja, kuten parsa-, suippo- ja kyssäkaalit. Ensimmäiset kyssäkaalit syödään yleensä kesäkuussa ja samalla kasvatetaan uusia taimia, jotka istutetaan heinäkuun alussa.

Vihreä kyssäkaali Superschmeltz kasvaa suureksi ja kestää hyvin varastointia

Kuvauksellinen violetti kyssäkaali Azur star ehtii tuottaa useamman sadon kesässä
Nauriita, retiisejä ja salaatteja on jo syöty ensimmäiseksi alkukesästä, ja heinäkuun lopussa tehtyjen uusien suorakylvöjen jälkeen näistä saa jälleen ruokaa lautaselle. Nämä ovat nopeita kasvamaan, niin ehtivät tuottaa useammankin sadon jopa Suomen kesässä. Kylvöt on kuitenkin hyvä ehtiä tekemään heinäkuun puolella, jotta hyötyvät siinä vielä pitemmästä valoisan ajasta. Elokuussa alkaa valon määrä laskemaan nopeaan tahtiin, ja kasvu hidastuu huomattavasti.

Polar on hieno naurislajike, joka kannattaa ehdottomasti nauttia raakana retiisin tapaan

Sekä pitkulainen French breakfast että pyöreä Rudi tuottavat uusintakylvöillä monta satoa kaudessa
Käytännössä koko kauden kulkevat matkassa mukana kesäkurpitsat ja etenkin lehtikaali. Myös mangoldi tuottaa pitkään satoa. Mikäli siis kauriit eivät ole syöneet kaikkia taimia jo alkukesästä parempiin suihin…

Syyspuolen nokkosta kannattaa kokeilla (ryöpättynä) vaikkapa sienimuhennoksissa ja -kastikkeissa
Pölyttäjät tykkäävät loppukaudesta, kun puutarhasta löytyy muun muassa kurkkuyrttiä ja tattaria. Molemmat kukkivat myöhään ja ovat hyviä mesikasveja. Muitakin hyötyjä riittää:
- Kurkkuyrtti on syväjuurinen kasvi, eli se kuohkeuttaa maata ja parantaa näin seuraavien kasvien kasvuedellytyksiä viljelypenkissä
- Kurkkuyrtin sanotaan karkottavan kaalien ja kesäkurpitsan tuholaisia. Ja kyllä ainakin meillä kesäkurpitsa viihtyi erinomaisesti kurkkuyrtin kainalossa!
- Tattari on hieno kasvi, ja sen tietävät pölyttäjien lisäksi myös toiset kasvit. Tattari vapauttaa fosforia maaperästä myös muiden kasvien käyttöön.
- Nyt on aika myös laiskotella puutarhassa, eli jättää pystyyn talventörröttäjiä, kuten auringonkukkia, lintujen ja hyönteisten iloksi. Sekä kurkkuyrtti että auringonkukka itsekylväytyvät, eli ne saattavat ilmestyä puutarhaasi myös uudelleen seuraavana vuonna. Mikäs sen mukavampi yllätys!

Itsekylväytyvä kurkkuyrtti on tervetullut vieras uudelleen puutarhaan
Tomaatit kypsyvät avomaalla vasta loppukesästä. Viime kerralla hehkuttamani Norderås tuotti ihan valtavasti hedelmiä, mutta emme ehtineet kunnolla reagoimaan perunaruttoon ja siinä meni kilokaupalla tomaatteja pilalle. Nyt emme myöskään voi sillä alueella kasvattaa tomaattia tai perunaa moneen vuoteen. Meillä on ollut useamman kerran epäonnea ulkotomaattien kanssa, joten jatkossa valitsemme tarkkaan lajikkeen, joka olisi kehitetty tavallista vastustuskykyisemmäksi perunaruttoa vastaan, tai sitten suosiolla kasvatamme nyt tomaatit vaan kasvihuoneessa. Onneksi meille on nousemassa toinen, entistä tilavampi kasvihuone ensi vuodeksi!

Perunaruttoa vastaan voi taistella olemalla tarkkana ja keräämällä heti huonot lehdet tai kasvit pois. Tässä vaiheessa peli on jo menetetty.
Kasvihuoneesta siis saa nyt tomaatteja yllin kyllin. Eikä mikään ole niin hyvää kuin oikeasti tuore tomaatti! Chileistä habanerot ja jalapeñot menevät hapattumaan kolmeprosenttiseen suolaliemeen. Habanerojen kanssa menee kyynelehtimiseksi, kun siemenet poistetaan ensin. Näin niistä saa kuitenkin hapattumisen jälkeen helposti surautettua valmiiksi hapatetun chilikastikkeen. Cayennet sopivat hyvin kuivatukseen, ja tietenkin chilit ovat mahtavia myös tuoreeltaan eri ruuissa, kuten cevichessä. Munakoisoista olemme toistaiseksi saaneet lähinnä muutamia maistiaisia. Munakoisoista tehdään aina pasta alla Norma.

Tänä vuonna meillä oli munakoisoista kasvatuksessa valkoinen Lea ja tummanvioletti Zora
Nauti pan con tomate eli kokeile tomaattileipää andalusialaisittain! Itse olen tutustunut tähän eteläespanjalaiseen bruscettan vastineeseen asuessani Granadassa yli 20 vuotta sitten. Espanjalaispappojen tekemät leivät olivat erityisen hyviä, mutta niin ovat kyllä omatkin!
- Poimi kasvihuoneeestasi kaikkein suurin ja lihaisin, mieluiten häränsilmätomaatti. Hyviä ja hauskoja suuria lajikkeita meillä ovat tänä vuonna sydämenmuotoinen kelta-oranssi Sonnenhertz ja persikkaa muistuttava Berner Rose. Raasta raastinraudalla niin, että tomaatin kuori ja kanta jää käteen.
- Paahda kunnon viipale juureen leivottua maalaisleipää joko paahtimessa tai oliiviöljyssä pannulla. Hiero paahdetun leivänpalan reunoja valkosipulin kynnellä
- Levitä raastettua tomaattia leivälle, lisää vähän suolaa ja nautiskele loppukesän viipyilevästä mausta!
Hyvää ruokahalua!