Lähikauppani hedelmä- ja vihannesosastolla on miltei kulunut ura salaatti- ja tomaattihyllyn, kurkkuhyllyn sekä porkkana-, peruna- ja sipulilaarin välille. Niin uskollisesti ostoskoriini kertyy kyseisiä vihanneksia ja juureksia. Jos oikein hulluttelen, ostan lehti- ja ruusukaalia.
Ostostavat pinttyvät helposti tuttuihin ja turvallisiin valintoihin. Siksi Samuli Karjulan kumppaneineen suunnittelema ja toteuttama Satokausikalenteri tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Kalenterissa on yli 120 kasviksen sesonkitiedot tuottajamaittain. Pääosassa ovat kuitenkin kotimaiset herkut. Kalenteri opastaa löytämään joka kuukausi maukkaimmat, ravinteikkaammat ja ekologisimmat vaihtoehdot kotimaisista ja ulkomaisista kasviksista sekä hyvin varastointia kestävistä kasviksista.

Kasviksia pitäisi syödä noin puoli kiloa päivittäin, mutta me suomalaiset syömme niitä keskimäärin 300 grammaa.
Yli 90 prosenttia käyttäytyy kaupassa samoin kuin minä: kulkee tuttua polkuaan ja ostaa aina vain tiettyjä, suosituimpia kasviksia kuten tomaattia, kurkkua, porkkanaa, sipulia, valkokaalia, salaattia ja paprikaa.satokausikalenteri-taskukirja-2015_copy1
Kalenteri tarjoaa ilahduttavia vaihtoehtoja tälle tutulle kaartille. Porkkanan sijaan voisi kokeilla mustajuurta ja paprikan tilalle salaattiin sopii ropsauttaa karpaloita.

Voit tilata Satokausikalenterin seinällesi tai ladata mobiilisovelluksen. Paljon lisätietoa kausiruuasta on myös osoitteessa www.satokausikalenteri.fi sekä www.facebook.com/satokausikalenteri.

Artikkeli on julkaistu Suomen Luonnossa 9/2014.

kausiruokasatokausikalenteri

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.