Kuulin taannoin västäräkin hätäilevän. Kun menin lähemmäksi, näin kuinka kyy pisteli poskeensa västäräkin poikaset. Onko tällainen tavallista?

Mieleeni tulee dramaattinen kertomus kyystä ja linnunpojista miltei parinkymmenen vuoden takaa. Kun professori Lars von Haartman havainnoi Askaisten Lemsjöholmissa kirjosieppojaan piilokojusta, kyy alkoi nousta tammenrunkoa kaarnan rakoja hyväkseen käyttäen, saavutti lopulta parin metrin korkeudella olleen pöntön ja pisteli poikaset suuhunsa.

Tuskinpa kyy kiipeää pystyä runkoa summanmutikassa vaan se lienee nähnyt lintujen liikkeen. Sen kuulonhan sanotaan aistivan lähinnä matalia taajuuksia ja lisäksi toimivan alustan tärinän perusteella.

Linnunpoikaset lienevät usein olennainen osa kyyn saalista. Rohkenen veikata, että yksilöiden välinen vaihtelu on suurta, ja jotkut kyyt saattanevat erikoistua linnunpesiin. Koska useimmiten kaikki tapahtuu nopeasti heinikon ja puskien suojassa, tapahtumia harvoin pääsee todistamaan. Tilastotietoa lintujen osuudesta kyiden ruokavaliossa ei liene olemassa.

Ehkäpä seuraavassakin kyy oli ”syyllinen”: kesällä 1993 olin Tammisaaressa suunnannut ullakon ikkunasta kaukoputken lehtokertun pesään ja haudonta oli sujunut hyvin, mutta äkkiä pienistä poikasista hävisi yksi ja seuraavana päivänä oli hävinnyt toinen ja viimeinen makasi ketarat taivasta kohden.

 

 

kyylinnunpoikasetsaalistus

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.