Höristä korvia

Kevään kiihtyessä ilma täyttyy äänistä. Linnut palailevat etelästä pesimäseuduilleen ja ryhtyvät oitis soitimelle. Kun peipon riemukas luritus jälleen kantautuu pihapuusta, karskimpikin saattaa herjetä tunteelliseksi. Lokkiparven mekastus ja laulujoutsenen toitotus taas voivat yltyä sellaiseksi kakofoniaksi, että herkempi menettää aamu-unensa.

Järvien sulaessa sammakot availevat ääntään rantaruovikon suojissa. Kurnutuksesta voi tunnistaa lajin – viitasammakon pulputuksen erottaa helposti yleisemmän ruskosammakon pehmeän narisevasta kurnutuksesta. Ulkonäöltään lajit muistuttavat suuresti toisiaan, joten ääni onkin niiden parhaita tuntomerkkejä.

Talvihorroksestaan heräilevät kimalaiskuningattaret etsivät touhukkaasti suristen uutta pesäkoloa. Sopivan löydyttyä ne alkavat kiireellä kantaa mettä ja siitepölyä kevään ensimmäisistä kukista, kuten pajuista.

Horroksesta heräävät myös lepakot. Illan hämärtyessä ne lehahtavat taivaalle metsästämään hyönteisiä ruoakseen. Saalistaessaan lepakot ääntelevät tauotta, mutta taajuuksilla, joita ihmiskorva ei kuule. Niiden kaikuluotauksen voi kuitenkin muuntaa kuultavaksi elektronisella detektorilla, jonka avulla myös lajeja voi erottaa toisistaan.

Vinkki! Ulkoillessasi pysähdy hetkeksi ja sulje silmät. Anna muiden aistien terävöityä. Kuuntele ääniä, haistele raitista ilmaa ja upota kätesi kevään heräävään multaan.

Seuraa kevään merkkejä

23.4. soutuvene uppoaa Ristiinan rantavesissä sulavan jään läpi. Päivä on viimeisen vuosikymmenen keskiarvo. Paikallinen Lions Club on vienyt veneen jäälle jo 40 keväänä ja järjestänyt uppoamispäivän veikkauksesta kilpailun. Vanhoista päiväyksistä huomaa keväiden muuttu­misen: 1980-luvulla vene upposi keski­määrin viikon nykyistä myöhemmin.

Vinkki! Merkkaa ylös kevään kulku lähiluonnossasi. Milloin valkovuokko alkaa kukkia? Minä päivänä iholta löytyy ensimmäinen hyttysenpisto? Vertaile muistiinpanojasi tulevina keväinä.

Suomen kansallisperhonen paatsamasiipi on lennossa aikaisin keväällä. Kuvitus: Juha Ilkka

Bongaa kansallisperhonen

Jotkin perhoslajit talvehtivat aikuisena. Ne virkoavat lumen sulaessa ja lähtevät etsimään parittelukumppania. Keväiset päiväperhoset loistavat kirkkaina lakastunutta maisemaa vasten. Tutuimpia niistä ovat värikäs sitruunaperhonen sekä kookas suru­vaippa. Yöperhosista ensimmäisten joukossa lentää liuskayökkönen.

Vinkki! Etsi tuore kansallisperhosemme paatsamasinisiipi! Se voi aloittaa lentonsa jo huhtikuun puolella, kun muut sinisiivet ovat liikkeellä vasta myöhemmin kesällä.

Heitä talviturkki

Huhti–toukokuussa karistetaan talvi­turkit. Kärppä, lumikko, metsäjänis ja orava vaihtavat lumipukunsa tummem­piin ja ohuem­­­piin karvapeitteisiin. Myös muilla nisäkkäillä turkki vaihtuu vilpoisam­paan. Irron­neet karvat voivat päätyä pikkulinnuille pesätarpeiksi.

jäiden lähtökansallisperhonenkurnutuslinnunlaululuonnonkalenteritalviturkkiäänet

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.