Täiepidemioita sattuu kouluissa ja päiväkodeissa syksyllä ja talvella. En ole koskaan kuullut täistä tai saivareista keväällä tai kesällä, mutta eiväthän ne elä ilman isäntää. Missä ne ovat silloin?

 

Hyvä kysymys, mutta ei siihen sisälly mitään ihmeellistä. Päätäiden elinolot ja leviämismahdollisuudet vain ovat parhaimmillaan syksyllä ja talvella, ja täit pääsevät juuri silloin runsastumaan. Keväällä ja kesällä taas olosuhteet ovat heikoimmillaan ja populaatiot pienimmillään.

Päätäin kehitys kestää korkeintaan kaksi kuukautta, pari viikkoa munana, pari viikkoa toukkana (joka on aikuisen näköinen mutta pienempi) ja jopa kuukauden verran aikuisena. Joka tapauksessa viimeistään parissa kuukaudessa on uuden sukupolven aika astua esiin munina eli saivareina. Siitä voidaan laskea, että vuodessa päätäi tuottaa ainakin puolen tusinaa sukupolvea.

Täit ovat hyvin lämpöhakuisia, mutta kuitenkin kesäaikana iho tai tukanpohja saattavat kuumeta niille liikaa, ja lisäksi ultravioletti säteily voi vahingoittaa niitä. Lyhyeksi leikatut tukat ja paljain päin kulkeminen sekä uiminen ja saunominen eivät sovi täille.

Päätäitä ei tavallisesti ole kovin lukuisasti, ehkä 10 tai 20 yksilöä päätä kohden. Varmaankin epäedullisissa oloissa määrä voi olla paljon pienempi. Muutamien täiden populaatioita saattaa olla vaikea huomata, varsinkin jos kysymyksessä ovat huonoissa oloissa elävät vanhukset tai sairaat ihmiset.

Täit pääsevät aina keplottelemaan vaikeiden aikojen läpi, kunnes alkaa niiden ihanneaika: paljon lämpimiä päähineitä koulujen ja päiväkotien hyllyillä, ja paljon keskenään kisailevia lapsosia.

päätäitäi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.