Jäljet hangella paljastavat paljon. Kesällä koko tapaus olisi todennäköisesti jäänyt havaitsematta.

Vastausta kuitenkin hankaloittaa mittakaavan puuttuminen kuvasta. Kuinka suuri mahtaisi esimerkiksi tulitikkulaatikko olla?

Kuvasta selviää, että uhri on kynitty paikan päällä ja kyniminen on tapahtunut hyvin siististi, sillä höyhenet ovat jääneet pienelle alalle. Kanahaukka olisi uhriin nähden selvästi suurempi, joten se ei voi tulla kysymykseen. Saalistaja on ollut kevyt, koska jälki ei ole juurikaan painunut lumen sisään.

Hangella näkyvät siipisulan jäljet viittaavat pieneen saalistajaan, jopa pienempään kuin varpushaukka. Varpushaukka todennäköisesti myös kynisi saaliinsa puun oksalla tai muulla vakiopaikallaan. Jäljelle jää varpuspöllö, pikkulintujen kauhu.

Uhrin lajia on vaikea päätellä, sillä ainoastaan tummia höyheniä ja jalka erottuu selvemmin. Jalka tuo vahvan takavarpaan perusteella mieleen lähinnä tiaisen. Tummin tiaisemme on kuusitiainen, joten rohkenen veikata sitä.

Lisäksi kuva paljastaa, että itse saalistajakin on tullut yllätetyksi. Se on joutunut pakenemaan ja jättämään saaliinsa lähes kokonaan syömättä. Irtohöyhenet lumella kynimisjäljen ulkopuolella kertovat saalistajan pakosuunnan. Koska uhri on jäänyt virumaan kynimispaikalle, se ei ole kelvannut rauhanhäiritsijälle.

Todennäköisesti varpuspöllö on kokemansa vaaran mentyä ohi palannut hakemaan saaliinsa.

jäljet hangellasaalistus

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.