Pääseekö silakka pannasta?
Itämeren monista ympäristömyrkyistä dioksiinit ja PCB-yhdisteet ovat kurittaneet rasvaisia kaloja kuten silakoita jo vuosia. Nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Esimerkiksi yli viisivuotiaiden silakoiden PCB-pitoisuudet ovat pienentyneet vuodesta 1978 peräti 90 prosenttia. Myös dioksiinipitoisuudet ovat alentuneet selvästi.
Kalan syöntisuositukset eivät kuitenkaan muutu. ”Ne perustuvat tämänhetkisiin pitoisuustietoihin ja niissä on otettu huomioon muitakin ympäristömyrkkyjä kuten elohopea, jota me emme analysoineet”, tutkija Riikka Airaksinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo. ”Syöntirajoitusten lieventäminen saattaa olla mahdollista tulevaisuudessa.”
Terveyshyötyjen turvaamiseksi kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta ympäristömyrkkyjen vuoksi yli 17-senttisiä silakoita saisi lautasella olla vain 1–2 kertaa kuukaudessa.
Lue tutkimuksesta lisää täältä >>