Suomen suurimmassa lintutapahtumassa tutustutaan pihapiirin siivekkäisiin
BirdLife Suomi järjestää suositun Pihabongauksen joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna tapahtumaa vietetään 29.–30.1.2022.
Pihabongauksessa tarkkaillaan lintuja yhden tunnin ajan omalla pihalla tai muussa itselle mieluisassa paikassa. Osallistua voi vaikka olohuoneesta ikkunan läpi lintuja katsellen. Kiikari on tarkkailussa hyvä apu, mutta ei välttämätön.
Tunnin aikana havaitut linnut tunnistetaan ja kustakin lajista merkitään muistiin, montako yksilöä samaan aikaan oli enimmillään näkyvillä. Siten ei voi vahingossa laskea edestakaisin suhaavia lintuja kahteen kertaan.
Havainnot ilmoitetaan verkkolomakkeella tai postitse ja kootaan yhteen. Arvokasta on myös tieto siitä, että lintuja ei näkynyt yrityksistä huolimatta. Sekin ilmoitetaan samalla lomakkeella.
Kurkkaa ohjeet tapahtuman sivuilta!
Tutkijoille kerätyt tiedot ovat yhä arvokkaampia sitä mukaa kun ne karttuvat. Osallistujia riittää Hangosta Utsjoelle ja Ahvenanmaalta Itärajalle, ja havaintoja tehdään jopa 15 000 pihalla. Tapahtumassa ilmoitetaan satoja tuhansia lintuja joka vuosi. Pihabongaus on järjestetty aina samaan aikaan vuodesta 2006, joten vertailukelpoista materiaalia on kertynyt jo valtavasti.
Pihabongauksessa tarkkaillaan useimmiten kotipihaa tai ruokintapaikkaa, joten havainnoista ei voi tehdä johtopäätöksiä sellaisista lajeista, jotka eivät juuri lintulaudoilla käy. Lintujen määrää Suomessa ei myöskään voida selvittää. Sen sijaan Pihabongauksesta voidaan huomata eri lajien runsastuminen tai harvinaistuminen. Alla muutama esimerkki Pihabongauksen tuloksista.