Tiede nyt: Nuoret metsähanhet muuttavat kokeneempien mukana
Pesivät Fabalis-alalajin taigametsähanhet pysyvät sulkasadon ajan pesäpaikoillaan, mutta 1–3-vuotiaat ja pesinnässään epäonnistuneet aikuiset muuttavat alkukesällä pääosin Novaja Zemljan saarelle.
Tutkijat seurasivat yksivuotiaiden suomalaishanhien matkaa GPS-lähettimin ja osoittivat, että niiden kannattaa lyöttäytyä kokeneempien joukkoon.
Tutkijat merkitsivät metsähanhia Sallassa ja Vaalassa. Neljä nuorta yksilöä vapautettiin pyydystyspaikoilla saman tien. Ne lensivät Novaja Zemljalle. Sen sijaan kolme alkuperäisestä parvestaan tarhavankeuden vuoksi myöhästynyttä hanhea asettui sulkasatoajaksi paikallisten pesimäparien kanssa 30 kilometrin säteelle pyynti- ja vapautuspaikasta.
Lisäksi tarhassa pidettyjä yksivuotiaita vapautettiin kahden yksilön ryhminä 180–610 kilometriä pyydystyspaikoilta ja 50–300 kilometriä pesimäalueen etelärajoilta etelään, jotta ne eivät kohtaisi muita metsähanhia. Tämän varmistamiseksi lintuja tarkkailtiin myös maastossa. Nämä yksivuotiaat lensivät aluksi vaihteleviin suuntiin. Kaksi niistä ei tavannut muita hanhia ja jäi yhdessä Lounais-Suomeen, kolme asettui aikansa yksin kierreltyään sulkimaan paikallisten pesivien aikuisten kanssa 150–329 kilometrin päähän vapautuspaikoiltaan. Kaksi yksivuotiasta lensi Novaja Zemljalle ja kolmas Kaninin niemimaalle.
Ilman aikuisia nuorten lentomatkat vapautus- ja sulkimisalueen välillä olivat selvästi pidempiä kuin alkuperäiseen parveensa vapautettujen nuorten. Vanhempien ja kokeneempien yksilöiden opastuksella yksivuotiaat säästyivät siis turhilta mutkilta lentomatkallaan.