Harvinainen kiitäjävieras
Tämä kiitäjä löydettiin Porvoon Sköldvikistä heinäkuussa 1998 sepeliltä. Mikä laji se on ja onko sitä tavattu ennen Suomesta? Ei löydy oppaista.
Lajin tuntee helposti keltaisesta takaruumiista, jossa on oliivinvärinen selkäjuova. Se on Theretra nessus, joka elää laajalla alueella Intiasta Kiinan kautta Japaniin sekä Ceylonilta Malakan kautta Filippiineille, Sunda-saarille, Uuteen Guineaan ja Koillis-Australiaan. Perhonen on hyvin yleinen Kaakkois-Aasian puutarhoissa. Sen sanotaan olevan arka ja pakenevan päivälläkin juuri, kun sitä yrittää ottaa käteensä. Toukka syö jamssin ja sukulaiskasvien lehtiä.
Tätä kiitäjää ei ole ennen tavattu Suomesta. Sen kaukaisuuden vuoksi on selvä, että se on tavalla tai toisella saapunut laivan mukana. Sköldvikistä vahvistettiin, että pari sellaista laivaa, jotka talviaikana liikkuvat enimmäkseen Etelä-Aasiassa, oli käynyt satamassa, toinen ilmeisesti kesä–heinäkuun vaihteessa 1998.
Jamssinkin laivaaminen lienee ollut mahdollista, mutta selitykseksi riittänee, että kiitäjän toukka on joutunut laivaan ja että laiva on kotelon kehittyessä, ehkä muutaman viikon aikana, ehtinyt purjehtia Suomeen. Perhonen on niin hyväkuntoinen, että se on hyvinkin saattanut kuoriutua vasta täällä.
Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 2/2000