Oma koti kullan kallis
Sähkön hinta hipoo pilviä. Eniten se kirpaisee niitä, joilla sähkö lämmittää kodin ja käyttöveden, mutta sähkön vanavedessä ylös hilautuvat myös polttopuiden, lämmityspellettien sekä kaukolämmön hinnat. Kaiken kaikkiaan energia on ollut tänä vuonna arvokasta.
”Pienillä teoilla on suuri merkitys.” Kulunut sanonta konkretisoituu, kun eri tiedotusvälineissä julkaistut laskurit ynnäävät hintalaput arkisille asioille. Ruoan valmistus uunissa voi nostaa sähkölaskua monta kymmentä senttiä, perheen saunailta jo useamman euron. Sähkölaskut ovat kasvaneet moninkertaisiksi edellisvuoteen verrattuna.
Pian koronapandemian suurimpien myllerrysten jälkeen suomalaisten yhteisvastuuta kysytään taas. Kulutuksesta on karsittava, sillä pahimmillaan sähkö loppuu kesken. Ei riitä, että sähköä säästävät vain ne, joille ei taloudellisesti jää muuta vaihtoehtoa.
Juuri käynnistynyt valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja pyrkii saamaan vähintään kolme neljästä suomalaisesta säästötalkoisiin. Pääpiirteissään kampanja neuvoo vähentämään vähän kaikesta, sähkön ohella polttoaineenkin kulutuksesta.
Esimerkiksi huonelämpötila, saunominen ja suihkuttelu, ajotapa ja viihde-elektroniikan käyttö kannattaa ottaa syyniin. Kuinka paljon kustakin voisi säästää vain tottumuksia muuttamalla? Entäpä hiukan mukavuuksista tinkimällä?
Helpotusta sähkön hintaan on jo näköpiirissä. Olkiluodon uuden reaktorin on määrä yltää täyteen tuotantotehoon ennen talven pahimpia pakkasia, ja viimeistään kevät laskee sähkön kysyntää.
Energian säästäminen kannattaa nyt mieltää ennemmin uusien elämäntapojen harjoitteluksi kuin joksikin, jonka yli sinnitellään hampaat irvessä ja sitten huokaistaan helpotuksesta. Kuluttamatta jäänyt kilowattitunti suojelee ympäristöä tehokkaammin kuin vihreinkään sähkön tuotantomenetelmä.
Kilowatit kuriin!
Lue lisää energian säästämisestä kampanjan sivuilta Astettaalemmas.fi sekä Motiva.fi.
Juuri sinun asumistavoillesi räätälöityjä ilmastovinkkejä löydät Hiilihelpistä >
Viisi vinkkiä sähkön säästämiseksi
1. Lämmitä säästeliäästi
Eniten energiaa kodeissa kuluu huoneilman ja käyttöveden lämmittämiseen. Ensisijaista on säästää niistä, vaikka kaikilla se ei näy sähkölaskussa.
2. Vaikuta vuokraan ja vastikkeeseen
Taloyhtiössä asuvilla vesi ja lämmitys voivat sisältyä vuokraan tai vastikkeeseen. Säästeliäällä asumisella kustannusten korotuspaineisiin voi vaikuttaa.
3. Seuraa kulutustasi
Tiedot sähkönkulutuksesta löytyvät energiayhtiöiden tarjoamista palveluista. Kulutuksen seurannasta pääsee näkemään kulutuspiikit jopa tuntikohtaisesti ja vastaavasti huomaa säästötoimien vaikutukset.
4. Karsi mukavuuslattialämmitys
Sähköllä toimiva mukavuuslattialämmitys löytyy monista kodeista, kerrostaloistakin. Se voi olla helposti asunnon eniten sähköä käyttävä laite, josta on helppo säästää.
5. Käytä sähkölaitteita fiksusti
Kodeista löytyy erilaisia ja eri ikäisiä laitteita, joten nyrkkisääntöjä on vaikea muotoilla. Kuhunkin laitteeseen on hyvä etsiä tehokkaan käytön tavat, vaikkapa käyttöoppaan avulla.
Vinkit antoi Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski.
Kuva: Istockphoto