Vilkaisu jääkaappiin, kuiva-ainekomeroon tai keittiön tasoille ei aina anna aihetta riemunkiljahduksiin. Silmiin osuu kuivahtanutta leipää, toissatalvisia hernekeittopurkkeja, avattuja ja pitkään kylmäsäilytyksessä pyörineitä mausteseoksia. Uskaltaako näitä vielä käyttää vai tuleeko taas ruokituksi hävikkihukkaa?

Osviittaa elintarvikkeiden syöntikelpoisuuden arviointiin saa päiväysmerkinnöistä. Niitä pitää kuitenkin osata tulkita, eikä tämä ole kaikille itsestäänselvä taito. Kuluttajaliiton kyselyn mukaan erityisesti nuoret aikuiset, siis 18–30-vuotiaat, ovat epävarmoja elintarvikkeiden säilyvyydestä ja heittävät siksi ruokaa roskiin varmuuden vuoksi.

Päiväysmerkintöjä on kahdenlaisia. Purkissa tai paketissa voi lukea parasta ennen tai selvästi ehdottomammin: viimeinen käyttöpäivä.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään elintarvikkeissa, jotka ovat
mikrobiologisesti helposti pilaantuvia. Tällaisia ovat Ruokaviraston nettisivun mukaan esimerkiksi pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore kala ja liha sekä kypsentämättömät lihavalmisteet.

Kuluttajalle viimeinen käyttöpäivä on helppo ymmärtää. Tuote kannattaa käyttää viimeistään päiväyspäivänä ja sillä selvä. Päiväysvanha ruoka ei automaattisesti tarkoita vatsanväänteitä, mutta tautiriski on olemassa, eikä ruokafirma enää ole vastuussa.

Parasta ennen -merkintä on toista maata. Päiväys tarkoittaa aikaa, johon saakka valmistaja ajattelee tuotteen olevan parhaimmillaan ulkonäön ja maun puolesta.
Parasta ennen -tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia myös päiväyksen jälkeen, jos niissä ei näy esimerkiksi hometta tai ne eivät tuoksu tai maistu epäilyttäviltä. Vaikkapa kananmunat säilyvät hyvän aikaa merkinnän jälkeenkin.

Päiväysmerkintöjen tulkintaan vaikuttaa, onko tuotepakkaus avaamaton vai ei. Pääsäännön mukaan merkinnät koskevat avaamattomia tuotteita. Esimerkiksi suojakaasuun pakatun jauhelihan säilyvyysaika lyhenee selvästi pakkauksen avaamisen jälkeen. Siksi se kannattaakin käyttää vielä saman päivän aikana.

Viisi vinkkiä ruokahävikin selättämiseksi

1. Noudata ohjeita

Elintarvikkeet säilyvät parhaiten, kun noudattaa pakkauksiin merkittyjä ohjeita, kuten säilytyslämpötilaa. Tarkista esimerkiksi, vaatiiko huoneenlämmössä säilytettävä tuote avaamisen jälkeen jääkaappivarastoinnin.

2. Kala ja liha tykkäävät kylmästä

Säilyvyyttä voi edistää sijoittamalla elintarvikkeet jääkaapissa harkitusti. Kaikkein kylmintä kaipaavat raaka kala ja liha. Ne kannattaa laittaa jääkaapin kylmimpään kohtaan, joka on yleensä alahylly.

3. Suunnitelmallisuus kunniaan

Hävikin vähentämiseksi vanhimmat ja herkimmin pilaantuvat ruoat on hyvä käyttää jääkaapista ensin. Inventoi hyllyt säännöllisesti ja siirrä etualalle ne tuotteet, joiden päiväys on lähestymässä.

4. Pakastin pelaa

Jos viimeinen käyttöpäivä on lähellä tai nahistuminen uhkaa, eikä tuotetta ehdi hyödyntää ajoissa, ruoan voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pidä pakkasen ulkopuolella kuitenkin kurkku ja muut vesipitoiset kasvikset.

5. Padat porisemaan

Jatkoaikaa kypsentämättömälle tuotteelle, vaikkapa raa’alle lihalle ja kalalle saa myös nakkaamalla ne pannulle. Valmis ruoka tai kypsennetyt tuotteet kannattaa jäähdyttää nopeasti ja säilyttää tarpeeksi viileässä.

Vinkit antoi erityisasiantuntija Elina Leinonen Ruokavirastosta.

Kuva: Shutterstock

hävikkiviikkoparasta ennenpäiväysmerkintäviimeinen käyttöpäivä

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.