On taas yksi upea talvipäivä, joka suorastaan kutsuu ulos retkelle. Pakkanen punaa poskipäät, vastasatanut lumi narskuu kenkien alla ja metsä on kuin suoraan satukirjasta. Kylmä viima puhaltaa pipon läpi ja nipistelee korvannipukoita, mutta selkää pitkin noruu hikipisaroita. On hiki, mutta silti kylmä.

Hiki viilentää

Hikoilu on osa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää. Se on kropan keino viilentää itseään. Veden haihtuminen vaatii energiaa, ja siihen perustuu myös kehon hikoilu. Hien haihtuminen iholta estämään kroppaa ylikuumenemasta.

Talvella kovatempoisissa aktiviteeteissa tämä mekanismi voi aiheuttaa ongelmia, sillä kosteus imeytyy vaatteisiin tehden ne märiksi. Kankaisiin imeytynyt kosteus vähentää vaatteiden eristävyyttä, ja se voi johtaa nopeaan kehon lämpötilan laskuun. Hiki onkin talviretkeilijän vihollinen, joka pitää ottaa tosissaan.

Talvipyöräily on monesti hikistä puuhaa.

Tasapainoilua pukeutumisessa

Huonolla pukeutumisella voi olla yhtä aikaa kylmä ja kuuma. Toisaalta voi hikoilla, mutta jotkin kehon osista kärsivät kylmästä. Näin saattaa käydä esimerkiksi hiihtoretkellä tai talvisella pyörälenkillä, jossa keskikroppa hikoilee fyysisestä suorituksesta, mutta kova viima kylmentää sormet.

On pyrittävä tasapainoon lämmöntuotannon ja lämmönhukan välillä. Liiallista hikoilua voi pyrkiä välttämään säätelemällä liikkumisen tahtia. Toinen keino on säätää vaatetusta oman aktiivisuuden ja sääolosuhteiden mukaan. Kummatkin edellä mainituista voivat vaihdella retken aikana. Muutaman tunnin talvipyöräilyretken aikana saatan joutua jumppaamaan vaatteita pois ja päälle useampaan kertaan. Jääkiipeillessä jäätä kiipeävällä on lämmin ja jopa hiki, kun taas köyden toisessa päässä oelva varmistaja hytisee vilusta.

Kerrospukeutuminen helpottaa vaatteiden säätelyä olosuhteiden mukaan. Kovilla pakkasilla kerrospukeutuminen kannattaa ulottaa jopa sukkiin, käsineisiin ja pipoon saakka. Pitkillä retkillä on hyvä olla mukana toinen pitkä aluskerrasto, jonka voi tarvittaessa vaihtaa kastuneen tilalle.

Kerrospukeutumisen voi ulottaa pipoon ja hanskoihin saakka.

Eri kangasmateriaalien ominaisuuksia

Vaatemateriaalien valinta on tärkeää, sillä eri materiaalit käyttäytyvät eri tavoin kostuessaan.

Jääkiipeilyssä jäätä kiivetessä voi tulla hiki, mutta köyden toisessa päässä varmistajalla tulee kylmä. Untuvatakki toimii hyvänä eristeenä vilua vastaan.

Kuivata tuulettamalla

Kovatempoisissa talvilajeissa hikistymiseltä ei voi välttyä. Hiestä kostuneiden vaatteiden kuiviksi saaminen onnistuu myös retkiolosuhteissa ilman erillistä lämmönlähdettä.

Retkiluistelijat ovat hakeutuneet aurinkoon kallion taakse viimalta suojaan. Hyvä hetki tuulettaa hiet pois vaatteista!

talviretkeilytalviretkivinkit

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.