Marraskuu on riisunut tammimetsän paljaaksi. Auringonvalo siroaa vanhojen ryhmyisten runkojen lomasta metsänpohjalle, jossa lainehtii keltaisen ja ruskean lämpimissä väreissä lainehtiva lehtimeri. Närhi kinaa variksen kanssa, ihmisiin tottunut orava on vaihtanut ylleen harmaan turkin. Lintujen ruokintapaikalla käy tiaisten iloinen hyörinä.

Kuljen kaupunkimetsässä, aivan Turun keskustan kupeessa Katariinanlaakson luonnonsuojelualueella. Moni saattaa pohtia, miksi kaupunkiluonto ja sen monimuotoisuus ovat tärkeitä, onhan Suomessahan paljon metsää muualla.

Suojelualueen läpi kulkevalle luontopolulle on löytänyt moni muukin kulkija, vaikka olen liikkeellä keskellä arkipäivää. En ole ainoa, joka on löytänyt marraskuun luonnon kauneuden, enkä ainoa, joka on tullut nauttimaan luonnon tarjoamista hyvinvointivaikutuksista.

Kaupungin viheralueilla on keskeinen rooli hyvinvointimme tukemisessa. Ne tarjoavat asukkaille paikan rentoutua ja liikkua. Tutkimusten mukaan ihmiset voivat henkisesti paremmin, kun asuvat lähellä viheraluetta. Luonto toimii lääkkeenä, jolle on laskettu myös arvo. Se tuo Suomelle vuosittain satojen miljoonien eurojen arvoisia terveyshyötyjä ehkäisemällä kansantauteja ja edistämällä asukkaiden hyvinvointia.

Jokainen kulkijoista hymyilee, joka toisella vastaantulijalla on kamera kädessä. Valokuvaaminen auttaa pysähtymään ja etsimään luonnosta pientä esteetiikkaa, jonka ohi muuten kävelisin. Seisahdun lahojen maassa makaavien tammen runkojen luo ja kyyksityn tutkimaan niiden rosoista pintaa. Runkojen koloista pursuaa sienten kirjo. Kuolleet puut ylläpitävät elämää.

Kaupunkimetsiä ei yleensä hoideta kuin talousmetsää, ja siksi niissä puut saavat vanheta ja järeytyä rauhassa, ennen kuin romahtavat metsän pohjalle lahopuiksi. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kaupunkimetsien puiden ikäjakauma, lajisto ja lahopuun määrä vastaavat enemmän luonnontilaista kuin talousmetsää. Luonto saattaa siis kaupunkimetsässä olla rikkaampaa ja monimuotoisempaa kuin istutetuissa metsissä ja ojitetuilla soilla. Luonnon monimuotoisuuden ylläpidon lisäksi kaupunkimetsät myös toimivat hiilinieluina, parantavat ilmanlaatua ja viilentävät kaupunkiympäristöä.

Kuljen suojelualueeseen kuuluvan rantalaitumen läpi. Vaikka talvi hiipii jo metsänpohjalla, kesä sinnittelee vielä niityn laidalla. Viimeisinä kukkivat pietaryrtit ja puna-apilat. Niitä ei pakkanen ole vielä saanut otteeseensa. Kipuan näköalakalliolle, josta avautuu näkymät ruovikon kirjomalle Ravolanlahdelle ja sen takana nousevalle Vaarniemen metsäiselle kalliolle. Sieltä löytyy lisää polkuja tallattavaksi. Sieltä löytyy lisää luonnon monimuotoisuutta. Sieltä löytyy lisää ihmisen hyvinvoinnille elintärkeää luontoa.

kaupunkimetsämetsäretki

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €