
Kallio alustana saattaa olla haastava paikka telttailuun. Etenkin merellä ulkosaaristossa valinnanvaraa ei aina ole. Kun alla on pelkkää tuulen ja aaltojen pieksemää kallioperää, perinteisten telttakiilojen sijaan pitää käyttää erilaisia tekniikoita saadakseen teltan pystyyn ja pysymään paikoillaan kovissakin puhureissa. Näillä vinkeillä onnistuu niin tunneliteltan pystytys kuin itsestään seisovan kupoliteltan ankkurointi kalliolle.
Perinteiset telttakiilat
Vaikka kallioisella luodolla maakiilat tuntuvat usein turhilta, niitä ei kannata unohtaa kokonaan. Kallioperässä saattaa olla halkeamia, joissa kasvaa heinätuppaita, sammalta tai muuta kasvillisuutta. Näihin pieniin tuppaisiin voi saada telttakiilan uppoamaan tarpeeksi syvälle.
Telttakiilan voi myös varovasti nakutella kivellä varovasti kiinni tarpeeksi syvään ja kapeaan halkeamaan. Ylenpalttista voimankäyttöä tulee välttää, sillä liian syvälle ahdettu kiila voi jäädä pysyvästi jumiin tai vaurioittaa telttakilaa. Usein parhaiten kallionraoissa toimivat ohuet suipot maakiilat.

Maakilan voi saada upotettua kallion rakojen kasvillisuuteen.
Kivet kiinnityspainoina
Yksi yksinkertaisimmista tavoista on sitoa teltan narut painaviin kiviin. Usein luodoilta löytyy erikokoisia kivenmurikoita, joita voi kantaa teltan luo kiinnityspainoiksi. Kivien tulee olla tarpeeksi raskaita, jotta ne pysyvät aloillaan tuulen repiessä telttaa. Telttanaruja on hankala sitoa kiviin muutoin kuin käyttämällä leivonpääsolmua, jonka lenkin sisään kivi ujutetaan.

Telttanaruista on tehty lenkki, jonka sisään kivi on ujutettu.
Pyöreitä kiviä paremmin toimivat litteät kivet, sillä pyöreämpi kivi lähtee helpommin liikkeelle. Aina kivien kokoa ja muotoa ei voi valita. Tarvittaessa voi käyttää useampaa kiveä niin, että kiilaa kiinnityskiven toisella kivellä teltan puolelta, eli mistä veto kiveen kohdistuu. Kivien käyttö saattaa nopeuttaa telttanarujen kulumista, sillä kivien rosot aiheuttavat hankaamista. Palautathan kivet käytön jälkeen paikoilleen, jotta leiriytymisestäsi ei jää merkkejä luontoon.

Toinen kivi kiilaa varsinaista kiinnityskiveä.
Kiinnitys varusteisiin
Voit kiinnittää teltan kulmia suoraan varusteisiin. Kajakki, soutuvene tai vaikkapa SUP-lauta toimivat tarvittaessa painona, samoin isommat juomavesikanisterit. Mikäli sinulla on ylimääräisiä kasseja mukana, niitä voi täyttää pienemmillä kivillä, jolloin niihin tulee riittävästi painoa.
Kannattaa myös katsoa, löytyykö ympäristöstä jotakin painavampaa veden tuomaa tavaraa, kuten vaikkapa laudan kappaleita. Lautoja voi käyttää myös kiinnityspisteinä niin, että sitoo telttanarun poikittain asetettuun lautaan, jonka kummassakin päässä on kivi painona. Jos paikalla kasvaa puita tai pensaita, kannattaa niitäkin hyödyntää narujen kiinnitykseen.

Teltat kiinnitettynä kajakkeihin. Sivuilla on käytetty lisäksi kiviä.
Kiipeilykiilat
Omana pelastuksenani ulkosaariston kallioluodoilla yöpyessä ovat olleet kiipeilyssä käytettävät kalliokiilat. Ne tarjoavat erittäin pitävän kiinnityksen, mutta niiden laitto vaati hieman osaamista. Kiipeilykiilat asetetaan kalliolohkeamiin. Ne vaativat paikan, jossa metallinen kiila kiilautuu rakoon.

Kiila ujutettuna halkeamaan.
Kiipeilykiilat eivät ole edullinen vaihtoehto, mutta käytettyjä ja jo kiipeilykäytöstä poistettuja kiiloja voi kysellä kiipeilyharrastajilta. Kiiloja on eri kokoisia, ja itselläni mukana kulkee viiden jo kiipeilystä eläköityneen niin sanotun mikrokiilan setti, eli pienimpiä mahdollisia kiiloja.
Kiipeilykiilat ovat omilla reissuillani muutaman kerran olleet ainoa keino saada teltta ankkuroitua kallioperään. Näin tapahtui esimerkiksi hätärantautuessa ulkosaaristossa pitkällä melontaretkellä (lue juttu aiemmasta blogista).

Kiipeilykiilasetti.
Ei yksi vaan monta tapaa!
Usein käytän teltan kiinnittämiseen useita eri tapoja, sillä ulkosaariston olosuhteet ovat harvoin ihanteelliset yhden tavan käyttöön. Yhdellä puolella saattaa olla telttakiilan mentävä heinätuppo ja kiipeilykiilalle sopiva rako, toisella puolella pelkkää sileää kalliota, jolloin painoksi tarvitaan kiviä ja kajakki. Luovuus on valttia!

Telttapaikka, jossa on käytetty kiinnitykseen apuna kajakkia, kiviä ja kiipeilykiiloja.