Lohen vaelluksesta selviää vain uskomattomalla tuurilla.

Kesäkuussa ensimmäiset lohet saapuvat kutujokiinsa. Tenojoen kalat ovat heittäneet pari–kolmevuotisen keikan Atlantilla, Tornio- ja Simojoen kalat Itämeren pääaltaalla Gotlannin eteläpuolella.

Muissa Suomen Itämereen laskevissa joissa lohen eteen nousee seinä. Oulujoessa ensimmäiseen voimalaitospatoon on tehty kalatie, mutta kohta on edessä toinen pato. Se ei olisi kohtalokasta, elleivät padon alapuoliset kutusoraikot olisi tuhoutuneet. Ennen Oulujoki virtasi Muhokselta Ouluun vilkkaana nivana, ja lohella oli hehtaareittain hyviä paikkoja harrastaa rakkautta.

Padotussa joessa lohen lisääntymisen ei tosin ole tarkoituskaan onnistua. Juuri luontaisen lohentuotannon korvaamiseksi vesivoimayhtiöt on velvoitettu istuttamaan joka vuosi miljoonia vaelluskokoisia lohenpoikasia, smoltteja. Istutuksissa menee vain jotain pahasti pieleen. Ennen vaellukselle lähtevien lohenpoikasten kuolleisuus parin ensimmäisen kuukauden aikana oli 60–80 prosenttia, mutta nyt se on Itämeressä luonnonlohen poikasilla 90 prosenttia ja istutuspoikasilla jopa 95. Jäljelle jäävistä onnekkaista kiistelevät eri maiden kalastajat.

Tutkija Panu Orell selvittää Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa, mikä Iijoen ja Oulujoen istukkaita vaivaa. Merivaelluksen vaaroista on kertonut tutkimusjohtaja Jaakko Erkinaro.

Lähde smolttina lohen matkaan ja kokeile kuinka pitkälle pääset. Tarvitset namiskan ja nopan. Loppu on arpapeliä.

Lataa ”pelilauta” PDF-tiedostona (5,99 Mb) tästä.

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.