Suonenjokelainen luontokuvaaja Olli Korhonen sai vinkin omituisesta tapauksesta: nuori laulujoutsen roikkui ohuen koivun oksanhangassa, kahdeksan metrin korkeudessa, aivan kuin se olisi joutunut vedetyksi hirteen. Korhonen itse ei halunnut arvailla, miksi joutsen oli joutunut tähän tilanteeseen. Sen sijaan ornitologi Petteri Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta arvioi tapausta Suomen Luonnolle näin:

”En ole koskaan kuullut, että täysikasvuinen joutsen olisi ollut metsässä muuten kuin sulkasadon aikaan, tai kun lentokyvyttömät poikaset ovat siirtyneet metsälammelta toiselle. Silloin ne voivat olla ihan umpimetsässäkin. Ensimmäisenä tulisi mieleen, että se on jotenkin pudonnut tuohon taivaalta.”

Lehikoinen arvelee, että videon nuori joutsen on ollut jotenkin vahingoittunut ja menettänyt sen takia lentokorkeutta. Laulujoutsenten yleisimpiä kuolinsyitä on törmäys sähköjohtoihin, mutta sellaisia ei aivan tapahtumapaikan läheisyydessä ollut. Toinen syy voisi olla tahallinen vahingonteko kuten ampuminen, joita onkin viime viikkoina kerrottu tapahtuneen eri puolilla Suomea. Myös luontainen peto kuten maakotka on voinut kouraista lintua ilmassa.

Lehikoinen kertoo, että monilla vesilinnuilla tiedetään olevan erilaisia persoonallisuuksia. Persoonallisuuden erot johtuvat todennäköisesti hormonituotannosta, joten joillakin yksilöillä voi olla myös suurempaa taipumusta melankoliaan. On kuitenkin varmaa, ettei kuvan joutsen päätynyt tilanteeseen omasta tahdostaan. Se on joutunut inhottavan tapaturman uhriksi.

Kirjoituksen otsikointia ja tyyliä muutettiin ma 5.10.2015 klo 18:10 kielteisen palautteen vuoksi. Pahoittelemme jutun mahdollisesti aiheuttamaa mielipahaa. Asiasisältö on sama kuin ennenkin.

 

Kuva: Olli Korhonen

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €