Saako siilin ottaa lemmikiksi?
Luonnonvaraisen siilin ottaminen lemmikiksi on yleistynyt. Saako näin tehdä, Pohjanmaan villieläinhoitolan johtaja Markku Harju?
Ei saa. Luonnonvaraisen eläimen ottaminen lemmikiksi on yksiselitteisesti lainvastaista. Siiliä ei missään nimessä saa aidata eikä vangita laatikkoon. Se on kielletty.
Luonnonvaraisia eläimiä on lain mukaan kuitenkin autettava. Siilille voi antaa ensiapua, minkä jälkeen otetaan tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen, joka kuntouttaa sen ja vapauttaa takaisin luontoon.
Miten paljon villieläinhoitolaan tulee siilejä?
Siilit ovat yleisimpiä hoitamiamme eläimiä. Niitä on meillä kymmenittäin joka vuosi. Kevättalvella tulee siilejä, jotka ovat lähteneet liian aikaisin liikkeelle, pitkin kesää hoidamme loukkaantuneita siilejä ja syksyllä on alipainoisten pikkunöösien vuoro.
Miten siilejä hoidetaan?
Jos siilillä on jokin vamma, eläinlääkäri tarkastaa sen ja määrää tarvittaessa lääkityksen. Myös nälkiintyneet siilit hoidetaan. Siilin pitäisi painaa liki kilon, että se selviäisi talven horrostamisesta.
Yleisin syy kehittymättömyyteen ovat sisäloiset, madot. Matokuuri on silloin paikallaan ja sen jälkeen ankara ruokkiminen.
Jos haluaa auttaa laihan näköistä siiliä, mitä voi tehdä?
Siilille voi antaa ruokaa. Kippo jonnekin suojaisaan rehevään paikkaan pihan perälle, missä voi olla komposti ja kasaan haravoituja lehtiä. Ruuaksi sopii esimerkiksi kissanruoka kuivia papanoita lukuun ottamatta. Juomaksi vettä. Siilin voi myös madottaa, eikä eläintä tarvitse sitä varten ottaa kiinni. Matolääkkeen voi sekoittaa ruokaan.
Voiko siiliä auttaa talven yli?
Voi. Mitä rauhallisempi ja kuivempi paikka siilillä on talvella, sen paremmin se selviää kevääseen. Pesälaatikonkin voi tietysti rakentaa ja sijoittaa sen esimerkiksi lehtikasaan vähän korkeammalle maanpinnasta. Laatikkojen rakennusohjeita löytyy netistä.
Mitä siilille kuuluu lajina?
Siilit vähenevät. Ne elävät ihmisen läheisyydessä ja jäävät helposti auton alle. Siilien silmälläpito ja ruokkiminen eivät ole lainkaan pahasta.