OUNASVAARA on Rovaniemen helmi, ja samalla yksi Luonnonsuojeluliiton Sata luontohelmeä -kohteista. Se on kaupunkilaisten ulkoilu- ja luontokohteena kiistaton pyhättö. Vaaranlaen Juhannuskallio on ollut Lapin matkailulle samanlainen kulttuurimaisemallinen tekijä kuin Koli Pohjois-Karjalalle tai Aulanko Hämeenlinnalle. Rovaniemen matkailu on sieltä alkanut, ja sinne se aiotaan haudatakin.

Kymmenen vuotta sitten Lapland Hotels haki kaavamuutosta Ounasvaaran laelle Rovaniemen kaupungilta. Hotelliketjun omistaa Pertti Yliniemi, joka tuli tunnetuksi Pallas-Hotellin laajennuskiistassa.

Vuoden 2013 kunnallisvaalien tulos muutti kaupunginvaltuuston kokoonpanoa Yliniemelle suotuisaksi, ja hanke nytkähti eteenpäin. Joulukuussa 2014 valtuusto hyväksyi Yliniemen kaavaehdotuksen, joka sisälsi jopa 75 kappaletta 250 neliön ”mökkiä” aivan Ounasvaaran lakialueen ytimeen.

Yliniemen taktiikka oli sama kuin Pallaksellakin. Hän kieltäytyi kunnostamasta omistamaansa Ounasvaaran vanhaa Sky-hotellia, mikäli kaavaa ei tulisi.

 
PROSESSIN merkillisin piirre oli äkkiä runtattu maakuntakaavan muutos, jossa maakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen merkintä poistettiin Ounasvaaralta. Maakuntahallinnon virkamiesten selitys oli tragikoominen: ”maisemakuva muuttuu, ja siksi maisemalliset arvot ovat varausperusteena kyseenalaisia”.

Samoihin aikoihin Rovaniemen kaupunkipuistoidea lyötiin jäihin, puheenjohtaja ei kutsunut työryhmää kokoon.

Lakialueelta löytyvä valtakunnallisesti uhanalainen karukkokangas on kaavassa merkitty alueeksi, jolle rakentaminen ”tulee sovittaa maastoon maisemalliset ja biologiset arvot säilyttäen”. Muitakin käsittämättömyyksiä löytyy prosessista. Vaikka Ely-keskuksen vaatimuksia ei ole otettu kaavassa huomioon kuin osaksi, se ei ole valittanut päätöksestä. Korkeimman hallinto-oikeuden pohdittavana on kuitenkin luonnonsuojeluveteraani Heikki Annanpalon valitus.

 
ROVANIEMEN matkailu on kehittynyt huimaavasti prosessin aikana. Japanilaiset ja kiinalaiset matkailijat ovat saapuneet ihmettelemään pohjoisen lumoa; lunta, revontulia, hiljaisuutta, kaamosta, luontomaisemia ja lumihiutaleen putoamisesta syntyvää ääntä.

Mikäli päättäjät olisivat hiukankaan perehtyneet matkailututkimuksiin, tämä olisi tiedostettu. Ei Lappiin enää kukaan tule hotellien vuoksi, näin luulevat vain trumpmaisella yleissivistyksellä varustetut päättäjät. Hotellien sijoittelu keskeisille luontoelementeille on luokatonta suunnittelua.

Lopputulemaan on vain yksi selitys: päättäjät ja virkamiehet ovat joko kyvyttömiä arvioimaan kokonaisuuksia, tai sitten joitakuita on hyväveli-saunailloissa voideltu tuloksellisesti.

Tätä kirjoittaessani tuli tietoon, että Ounasvaaralle on tulossa lisäksi uusi luksusluokan huoneistohotelli, nimeltään oireellisesti Ounasvaaran helmi. Jo riittää, ei helmiä sioille, toteaa sananlasku.

Kirjoittaja Vesa Luhta on inarilainen vapaa toimittaja.

100 luontohelmeäOunasvaara

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.