Kirjaudu Kirjaudu sisään
App Store
Lataa Suomen Luonto -sovellus Apple App Storesta!
Google Play
Lataa Suomen Luonto -sovellus Google Play Storesta!
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

  • Kuva

  • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
    Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

    Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

    Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

    HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
  • Video

  • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
  • Kuvan tiedot

  • Henkilötiedot

  • Kuvan käyttöoikeus

    Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
  • Ehdot

    Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Sami Korhonen

Järripeippo

Fennoskandiasta itä-Siperiaan ulottuvalla vyöhykkeellä järripeippojen muutto on nyt ollut ajankohtaista. Vaikka laji on boreaalisen havumetsän tyyppilaji & elinvoimainen, kanta on ollut laskusuunnassa runsaat 20 vuotta ja ilmastonmuutos lienee yksi olennaisimmista syistä. Lintuatlas arvioi taantuman olleen jopa 40% sitten 80-luvun vuosien. Tämä näkyy nimen omaan eteläisessä ja keskisessä Suomessa, pohjois-Suomessa tilanteen arvioidaan säilyneen ennallaan. Etelä-osista maatamme laji saattaa olla silti katoamassa pesivänä kokonaan tulevassa. Tässä yhteydessä on hyvä palauttaa mieliin vielä eräs asia: Vaikka pidämme itseämme metsäkansana, olemme tehneet tästä huolimatta vakavia vaurioita ns. Metsänhoidollisilla toimenpiteillä monimuotoiselle luonnollemme. Lajisto on hiipumassa joka kuluva hetki. Henkisen puolen olisi syytä olla mukana mielikuvissamme metsästä ja sen todellisesta olemuksesta. Mm. Avohakkuut ovat erittäin vakava ja järjestelmiä vaurioittava asia erityisesti mitä pohjoisemmaksi mennään. Metsästä voi ja saa ottaa puuta, mutta niin sanotulla jatkuvan kasvatuksen menetelmällä, josta E. Lähde on kirjoittanut ansiokkaasti. Metsien energeettisestä puolesta voisi vielä mainita sanasen, vaikka tämä puoli ei hevillä antaudu empiiristen tieteiden tutkittavaksi: Em. tutkija oli tehnyt Lapissa näkijäystävänsä kanssa kokeita ja toimenpiteitä omilla mahdollisuuksillaan ja havainnut energioiden ja hyvinvoinnin nousun myötä sektorin järripeippojen elinpiirin supistuneen & tihentyneen tätä hoitoaluetta kohden. Toisin sanoen reviirit olivat pienentyneet kaikkien pyrkiessä saamaan energiaa itselleen. Mitä mahdollisuuksia meillä ihmisillä olisikaan, jos voisimme luopua vanhakantaisista, usein degeneroituneista ajatusmalleistamme...
Valokuvaaja: Sami Korhonen, Lieksa 15.5. 2017